Vilken skaljacka bör man använda på vår och höst?

Jag har tidigare skrivit om vilka krav man ska ställa på skaljackor både på sommaren och vintern. En läsare har frågat vad man ska se efter när man köper en skaljacka till vår och hösten.

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.se

I min artikel om regnjackor har jag skrivit att en viktig egenskap är att den är lätt. På en del turer ligger den mest i ryggsäcken. I min artikel om vinterjackor har jag skrivit att den bör vara hållbar eftersom man använder skaljackan nästan hela tiden.

När vädret tillåter föredrar jag fleecetröja istället för skaljacka bortsett från under skidsäsongen. Jag upplever fleecetröjor behagligare än skaljackor. Dessutom håller den längre, en regnjacka börjar läcka efter en tid. Först är det tillräckligt att bättra på impregneringen, men till slut måste man byta ut den.

Använder man en vindtät fleecetröja kan man oftast klara sig utan en skaljacka under vandring, den tar man bara på sig när man står stilla och behöver ett extra lager eller det regnar. Trots det använder jag betydligt oftare skaljacka under vår och höst än under sommaren.

Även en vindtät fleecetröja blir kallare när det blåser, som det oftare gör på hösten och våren. Vinden letar sig in i öppningar. En del fleecetröjor har ett vindtätt lager som är närmast kroppen, luften i isoleringen byts snabbt ut när det blåser.

Mer nederbörd, kallare och blåsigare, allt detta gör att du använder skaljackan mer än på sommaren. Det betyder att regnjackans viktigaste uppgift inte längre är att vara i beredskap i ryggsäcken, men kommer användas mer. Du bör därför prioritera mer hållbara skaljackor när du ägnar dig åt friluftsliv vår och höst. Det betyder ofta tjockare tyger och högre vikt.

Ytterligare en egenskap du bör se efter är vattentäthet. Mer nederbörd gör att du lättare blir blöt. Lägre temperaturer gör det värre att bli blöt. Det tar dessutom längre tid att torka de våta kläderna. Se efter en regnjacka med hög vattenpelare. Vad vattenpelare är kan du läsa mer om i min artikel om tält.

Om andningsförmåga i regnjackan är viktigare på hösten och våren än sommaren kan diskuteras. Eftersom du använder den mer uppskattar du mer en jacka som andas. Samtidigt är det svalare så du svettas mindre.


Exempel på regnjackor med vattenpelare på över 15 000 mm


 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Läsarfråga.