Vilket liggunderlag är bäst till vandring?

Liggunderlag till vandring bör vara lätt och bekvämt. Det är också en fördel om det tar liten plats.

Vandring ställer andra krav på liggunderlag än paddling och skidåkning. Det är viktigare att liggunderlaget är lätt eftersom det ska bäras på ryggen. Samtidigt är det en större fördel om liggunderlag man använder på barmark är mer hållbara än om de bara används på snö eftersom risken för punktering är större. Risken för detta ska inte överdrivas, det går att laga liggunderlaget.

Många använder uppblåsbara liggunderlag på vandringar. De har ofta samma vikt som cellplast, är dyrare och bekvämare. De tar betydligt mindre plats också. Det har man mindre nytta av i samband med vandring till skillnad mot bland annat kajakpaddling eftersom man kan fästa liggunderlaget på ryggsäcken. Det gör att man kan få svårare att komma åt saker i ryggsäcken. Den blir dessutom betydligt större, vilket kan vara en nackdel på tåg och bussar.Biltemas liggunderlag

Liggunderlaget ska inte bara göra underlaget mjukt, det ska också isolera mot kyla underifrån. De flesta vandrar när det är varmt och kan därför spara både vikt och pengar på att köpa ett liggunderlag utan isolering. Ska du ut på vandring under den kalla delen av året bör du även se på isoleringsförmåga. Det anges i r-värde. Högt r-värde betyder bra isolering.

Glöm inte att om du även använder liggunderlaget till andra aktiviteter bör du göra andra prioriteringar. Läs mer om liggunderlag till paddelturer och liggunderlag till skidturer.

Läs fler generella tips om liggunderlag här.

Kategori: Vanliga frågor.