Vilket liggunderlag bör man ha till paddelturer?

Alla aktiviteter ställer olika krav på utrustningen, liggunderlag är inget undantag. Andra saker är viktiga när du köper ett liggunderlag till paddling än till skidturer och vandringar.

Om du framför allt ägnar dig åt paddling har vikten liten betydelse. Lägg därför inte pengar på ett ultralätt liggunderlag som dessutom är mer utsatt för punktering.

Kajakpaddling och paddling med canadensare skiljer sig i hur stort liggunderlag du kan ta med. I en canadensare är det inget problem med stora saker, speciellt inte om de är lätta eftersom de kan spännas fast på övrig packning utan att höja tyngdpunkten i nämnvärd grad.Öppning på Soulo

Storleken har betydelse om du paddlar kajak. Ett liggunderlag av cellplast kan vara svårt att få plats i packluckorna, både på grund av att utrymmet är för litet för allt packning och de inte går in i öppningen. Om du köper ett liggunderlag av cellplast måste du räkna med att det måste fästas på däck. Du bör därför välja ett uppblåsbart liggunderlag.

Vid kajakpaddling kan det vara värt att använda ett liggunderlag som är någon centimeter tjockare än vid andra aktiviteter. Ofta tältar man direkt på klipporna. Marken man tältar på när man vandrar eller paddlar canadensare kan upplevas som hård, men den lilla extra fjädringen kan göra stor skillnad jämfört med berghällar.

De flesta paddlar mest på sommaren. Om liggunderlag mest ska användas på sommarpaddlingar behöver du inte se på r-värde som anger isoleringsförmåga (läs mer om det i min artikel om liggunderlag). Spara pengar, vikt och volym på ett liggunderlag med mindre isolering.

Paddling ställer inte lika höga krav på liggunderlag som många andra friluftsaktiviteter. Du kan därför klara dig med ett billigare liggunderlag, men inte för billigt. Det kan vara skillnader i kvalitet och annat som inte syns i specifikationerna. Läs mer om et i min artikel om Billiga liggunderlag.

Det var specifikt vad du ska tänka på när du väljer liggunderlag för paddling. Fler tips om liggunderlag hittar du här.


Tjocka liggunderlag

Exempel på liggunderlag som är minst nio centimeter tjocka


 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Outnorth

The best of Scandinavian outdoor

Backpackinglight

Fjäderlätt utrustning för lättviktsvandringen och friluftsliv

Beredd

Överlevnad och äventyr

 

Kategori: Vanliga frågor.