Vilket liggunderlag borde man ha på vintern?

Vintern ställer andra krav på utrustning än varma turer under barmarksäsongen, det gäller även liggunderlag.

Ett liggunderlag som ska användas på vintern måste isolera betydligt bättre än liggunderlag som används på sommaren. Värmen riskerar att ledas ned i marken från din kropp, även en tjock sovsäck isolerar dåligt under dig när fyllningen pressas ihop av din kroppsvikt.

Många använder ett uppblåsbart liggunderlag med mycket fyllning, till exempel dun. Jag anser att detta inte är den bästa lösningen. Genom att använda ett uppblåsbart liggunderlag och ett liggunderlag av cellplast kan du få en betydligt mjukare och hålla dig varmare om liggunderlaget skulle få punktering. Oftast kan man reparera liggunderlaget, men man har inga garantier. Har du ett dunfyllt liggunderlag kan det bli kallt om du inte klarar av att reparera eventuella punkteringar.Ligger i sovsäck

För att ta reda på om dina liggunderlag är ger tillräckligt bra isolering kan du addera r-värdena. Hur högt r-värde du behöver kan du läsa om i mitt blogginlägg Vilket r-värde borde liggunderlaget ha?.

Två sommarunderlag kommer antagligen väga mer i förhållande till isoleringsförmåga, men du kan få dem billigare än ett liggunderlag för vintern. Att du får mer mångsidighet är också en fördel. Med denna kombination kan du sitta framför elden med ett av liggunderlagen utan att gnistor riskerar ge punkteringar. Ett liggunderlag av cellplast är dessutom mer praktiskt när du tar en lunchpaus.

Läs mer om liggunderlag här.


Liggunderlag med högt R-värde

Liggunderlag som har r-värde på minst sex, väger under två kilo och har full ligglängd:


 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.

 

Kategori: Vanliga frågor.