Vilket R-värde bör ett liggunderlag ha?

R-värde som ofta anges för liggunderlag har gjort det lättare att jämföra olika modeller. Tidigare var man bara tvungen att lite på tillverkarna när de sa att ett liggunderlag var välisolerat. Frågan är nu istället hur högt R-värde man behöver.

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Isoleringen i sovsäcken komprimeras när du ligger på den. Liggunderlaget är därför viktigare än sovsäcken för att hålla dig varm mot kyla underifrån. Hur bra liggunderlaget isolerar mäts i R-värde.

Hur högt R-värde du behöver beror på var och när du ska ut på tur. Mitt i sommaren på fjället är antagligen ett liggunderlag med R-värde drygt 1 tillräckligt. Det betyder uppblåsbara liggunderlag nästan utan isolering. Ska du ut på senhösten på fjället bör du ha ett R-värde på runt 2.Therm-A-Rest Ridgerest

Vintern ställer störst krav på liggunderlaget. Många använder därför dunfyllda liggunderlag med R-värde 6 eller mer. Ett av liggunderlagen med bäst isolering är Nomad Allround Xw 10.0 R-värde 11 med R-värde på 11. Personligen föredrar jag att kombinera två liggunderlag. Genom att både använda ett uppblåsbart liggunderlag som är anpassat till sommaren med ett av cellplast kan man lägga i hop R-värdet för liggunderlagen. När jag använt Therm-A-Rest Ridgerest och Exped Synmat Hyperlite har jag därmed fått en kombination som ger ett R-värde på totalt 4,5. Det har jag hittills klarat mig mycket bra på.

Kom i håg att ett uppblåsbart liggunderlag isolerar dåligt om det saknar luft. Risken är liten, men i värsta fall kan liggunderlaget gå sönder utan att du klarar av att reparera det. Klarar du en natt på den kalla marken utan isolering? Med två är du mindre utsatt.

Läs mer om R-värde och liggunderlag i en längre artikel om liggunderlag.


Liggunderlag utan isolering: Sea To Summit Ultralight Regular R-värde 0,7, Sea To Summit Ether Light XT Regular R-värde 1,2 och Klymit Static V R-värde 1,2.

Liggunderlag med högt R-värde: Nomad Allround Xw 10.0 R-värde 11, Nomad Dreamzone 7.5 R-värde 7,5 och Exped Deepsleep 7,5 R-värde 8,5.


 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Kategori: Vanliga frågor.