8 tips för att hålla sig torr på tur

Kommer vi tillbaka från en regnig vandring suckar vi över att vi hade otur med vädret. Var det istället mestadels uppehåll tycker vi att det var härligt med bra väder. Vädret kan göra stora skillnader på hur vi upplever semestern i tält, men med några enkla tips kan skillnaden mellan bra och dåligt väder bli mindre. 

Du går över fjället, regnet vräker ned utan uppehåll. Det har det gjort de senaste dagarna. Samtliga kläder befinner sig på andra sidan av torrhetsskalan än skåptorrt, extra torrt och annat du kan välja på torktumlaren. Vandringen är bara något du vill få undanstökat så du kan lägga dig i tältet, i skydd från regnet som kommer mer från sidan än uppifrån. När du väl har kommit fram till lägerplatsen visar det sig att det inte blir så bra som du tänkt dig. Sovsäcken är lika fuktig som kläderna, kondens droppar ned från taket och gör den ännu blötare.

Måste det vara så? Finns det inget mer man kan göra än att sätta på sig regnkläder och impregnera skorna innan turen? Helt torra kläder är omöjliga att ha på en tälttur med regn i lång tid utan uppehåll, men med några tips kan du i alla fall vara torrare. Jag har tidigare skrivit många tips till hur du ska få till detta på min hemsida, men här hittar du de bästa tipsen samlat på en sida.

Ofodrade skor

Skor torkar långsamt, inte minst i ett tält. Foder kan hålla på stora mängder fukt som förs över till sockorna när du stoppar fötterna i vandringskängorna inför dagens vandring, du blir blöt innan du kommit ut i regnet.

En bättre lösning är att använda ofodrade skor, eller skor med en lös innersko. Sistnämnda är mest aktuell för pjäxor. Sockorna kan torkas betydligt lättare än foder som sitter skyddat av läder som inte bör värmas för mycket. Lyckas du torka sockorna och sulorna är det bara insidan av lädret som är fuktigt, det håller på betydligt mindre vatten än foder. Läs mer om detta i Vandringskängor.

Byt sockor under dagen vid bra väder

Fötterna blir lätt fuktiga även i bra väder. Då torkar å andra sidan sockor snabbt. Byt sockor och häng de fuktiga på ryggsäcken. Här måste jag komma med en varning: Kom i håg att det är bättre att gå med fuktiga sockor på dagen än att ha fuktiga sockor på natten i sovsäcken. Behöver du sockor för att hålla värmen är det bäst att något par är torrt när du kommer till lägerplatsen.

Impregnera skorna, många gånger

Bra skor och bra impregnering är ett måste. Nöj dig inte med att impregnera dem en gång, men ha på flera lager med flytande vax på sömmarna innan turen, därefter impregnerar du dem som vanligt. Hur du gör det på bästa sätt kan du läsa om i Impregnera skor med fett, vax och spray.

Impregnera regnkläderna

I reklamen kan det verka som att tyget i regnkläder är vattentätt. Det är dessvärre en sanning med modifikation. Du måste impregnera dem för att de ska hållas täta och samtidigt behålla andningsförmågan. Hur du gör det kan du läsa om i min artikel Behålla andningsförmågan och impregnera regnkläder.

Efter två dagar med bra väder var det regn som slog mot tarpen när jag vaknade sista morgonen.

Använd inte bomull närmast kroppen

Nästan alla  har hört att på vinterturer ska man inte ha bomull närmast kroppen, det gäller också på sommaren. I alla fall om du vill vara torr. Bomull känns blött mot huden, tar upp mycket fukt och torkar långsamt. Låt du bomullskläder vara skallager på torra dagar. Läs om vad du borde använda i Underställ för friluftsliv och Sockor.

Bra tält

Du är inte säker från att bli blöt när du vandrat färdigt för dagen och ligger i tältet. Kondens kan i värsta fall göra att det droppar från taket. Ett bra tält har bra ventilation och ett innertält som är impregnerat. Därmed blir det inte lika mycket kondens som faller ned på sovsäcken. Läs mer om kondens i min artikel Kondens i tältet – Så undviker du våt sovsäck.

Slå läger i skogen

Ett läger i skogen har flera fördelar framför fjället om det är regnigt. På fjället är du mer utsatt för vinden som kan trycka yttertältet mot innertältet, det kan ge mycket kondens. Risken är också större att låga moln omsluter tältet och gör allt fuktigt, även om det slutar regna. I tillägg får du i skogen möjlighet att göra en brasa för att torka kläder om det blir uppehåll. Klarar du inte av att göra en lägereld om det har regnat en del? Läs i så fall min artikel Göra upp eld, då går det kanske bättre nästa gång.

Planera turen efter vädret

Du blir mest våt när du vandrar. Läs väderleksrapporten om du har möjlighet och se till så du går lite längre fina dagar innan det kommer dåligt väder. Det ger dig möjlighet att slå läger tidigare när regnet öser ned.

 

Regn är en del av friluftsliv, men med tipsen över kan du hålla dig betydligt torrare när du går på tur.

Posted in Tankar om friluftsliv.