Hur gör du med mat på långturer?

Frystorkad mat är det som är mest känt att man äter när man går på tur, det får man inte tag på i vanliga mataffärer. Hur gör jag när jag går på långa turer? Använder jag depåer?

Bland de vanliga frågorna om mina turer är frågan vad jag äter den vanligaste, både bland friluftsintresserade och dem som inte går på tur. Innan jag hinner svara får jag ofta frågan om jag lägger ut depåer. På andra frågan är svaret att det gör jag inte. Jag använder i stort sett mat jag hittar i vanliga mataffärer på vägen. Vandringen planeras efter var jag hittar mat utan att gräva upp rötter eller fiska.

Matlagning på tur.Ska du lägga ut depåer och inte känner någon där du behöver något är det praktiskt att låta posten transportera och lagra depån, oavsett om det är mat eller utrustning du behöver. Det gör du genom att skicka paket poste restante. I adressfältet skriver du ”Poste restante”, ditt namn och adressen till postkontoret. Paketet ligger på postkontoret en begränsad tid, ska du ut på långa turer blir du därför beroende av att någon skickar paketet åt dig efter att du startat turen. Vänta med att försegla paketet, saker kan gå sönder under turen och du har kanske reservutrustning hemma. Eller du kanske glömt något.

När man bara använder mat som finns i vanliga mataffärer utesluter man frystorkad mat ur kosthållet. Det är vilket fall som helst inget jag brukar äta, även om jag är på en kortare tur utan proviantering. Jag gör egen ”frystorkad” mat istället. Du kan läsa mer om det i min artikel Mat på tur.

Frystorkad mat är dyrt även om man kan få billigare än friluftsaffärernas priser när man beställer från Frystorkadmat.se  eller liknande webbutiker. I tillägg måste man skicka maten som också innebär en kostnad, om man inte beställer maten direkt ut till ett postkontor poste restante längs din färdväg. Man kan också klara sig på mat från affärer på de flesta etapper, men när man vilket fall som helst får saker skickat till sig eller någon kommer på besök får man påfyllning av frystorkad mat. Jag planerar att göra detta för mat jag torkat själv. Till längre turer brukar jag torka mat som innehåller smak eller näring jag inte får tag på torkat i en vanlig affär.

Posted in Förberedelser inför långtur, Läsarfråga, Tankar om friluftsliv.