Äntligen sjösättning

Sjösättning är alltid spännande för den seglingsintresserade. För mig var det inget undantag. Extra spännande blir det när man har köpt en ny båt.

Äntligen sjösättning. Besiktning var samma dag för att besiktningsmannen skulle kunna inspektera båten både på land och i vattnet.

Det var nervöst, även om det fanns möjlighet att dra mig ur köpet om det upptäcktes omfattande fel. Efter att ha väntat några månader på just den här båten hade det varit tungt att inse att det inte var rätt båt.

Besiktningen gick utan större problem. Besiktningsmannen hade naturligtvis några kommentarer, det har de alltid på 30 år gamla båtar. Jag hade blivit misstänksam mot honom om han inte kommenterat något mer än smutsig sprayhood.

Kran

7 ton uppe i luften. Snart är den i sitt rätta element.

När besiktningsmannan gjort sitt var det kvar en en del att ordna. Bom och segel skulle sättas på. Vindroder skulle monteras. Ole, den tidigare ägaren, var mycket hjälpsam och både hjälpte mig och lärde mig mängd saker om båten. Det blev ingen segling den dagen, men dagen efter kom vi ut i svag vind på en tom fjärd.

Jag hade tänkt att jag måste ta en del bilder på jungfrufärden. Det glömdes bort bortsett från när det började bli dags att slå. Då tänkte jag att jag skulle ta fram när allt var skotat och klart, men då glömdes det bort till vi närmade oss land igen.

Ole hjälpte mig att ordna saker på båten och lära mig hur saker fungerar i flera dagar. Det uppskattas av en nya nåtägare. I början är det en mängd strömbrytare och slangar att hålla rätt på. När jag bestämde mig för att köpa den här båten såg jag det som ett stort plus att säljaren verkade mån om att underlätta för nästa ägare.

Andra kvällen om bord började jag fundera över hur något besiktningsmannen kommenterat skulle ordnas i motorrummet. Jag hade egentligen tänkt lägga mig för att sova, men kunde inte vänta med att se på den saken, det skulle gå snabbt.

Jag gick upp på däck och tog ut alla segelsäckar från toften, klättrade ned och öppnade den stora luckan till motorrummet. Där blev jag sittande en bra stund och såg mig omkring.

När man bloggar börjar man ofta tänka på hur naturupplevelser och känslor kan förmedlas i text och bild. Jag insåg snabbt att jag inte skulle göra ett försök att förmedla känslan av att sitta i en lucka en sen kväll och titta på ledningar och tänka på vilka delar som bordas bytas eller förbättras. Det kan inte beskrivas, man måste ha köpt en äldre segelbåt för att förstå det.

Långfärdsutrustning

Det är i aktern man ser tydligast skillnad mellan en långfärdsseglare och en skärgårdsseglare: Aktiv radarreflektor, vindturbin, solceller och vindroder.

Salongen

Salongen

Frost

Frost på natten och några få grader inne på morgonen. Det är ännu tidigt på båtsäsongen.

Posted in Förberedelser inför segeltur.