Vad ska båten heta?

Det är viktigt med rätt namn på en båt, men det är inte bara och bara att döpa om en båt.

När man köper en båt kommer den stora frågan vad båten ska heta. I min familj har vi inga större traditioner för att ge båtar mer avancerade namn än Optimisten, Rydsen eller Kajaken. Det har inte behövts mer än så.

Ska man segla långt med VHF blir det något annat. Det behövs något mer än en anropssignal att ropa på. Man kan följa familjetraditionen och döpa den till Segelbåten eller Oetrettitvåan, men det känns som tråkiga namn.

Mejdej och Pan är inte så bra val. Långa namn blir man trött på att bokstavera. Namnet bör också vara lätt för personer från andra länder att förstå.

Båten hette Tumler när jag köpte den. Den kom ursprungligen från Danmark, jag tänkte först att tumler betydde tumlare på danska. Jag har ingen anknytning till Danmark, det kändes inte som ett namn på min båt, även om jag bott i Norge i många år där tumlare också heter tumler. Att själv välja namn på sin båt kändes dessutom som ett viktigt steg till att göra den till sin egen.
Tumler

Jag insåg att mina kunskaper i danska var begränsade när jag mötte en dansk som sa att tumlare heter marsvin på danska. Det visade sig att tumler är en leksaksgubbe som alltid kommer upp på fötterna när man välter den. Barn måste lära sig de fysiska lagarna, genom att testa dem. Här är det pedagogik på det mest avancerade. Lära barn vad låg tyngdpunkt gör för stabiliteten. Det ska tidigt krökas om man ska ha bra båtbyggare i framtiden. Döpa båten efter en leksak hade jag ingen lust till.

En het kandidat var Arrandir. Det hette en båt som användes av en person som inspirerat mig till långsegling. Han hämtade namnet från Silmarillion.

Många döper sin båt efter gudar. Långfärdsseglare har ofta namn som har med drömmar att göra eller komma bort från stress: Dreamcatcher, Dreamchaser eller Monday Never är exempel på namn jag stött på.

Det är inte bara och bara att döpa om en båt. Båten är fäst vid sitt namn, det betyder olycka att döpa om båten. En del påstår att det hjälper om man under dopcermonin gör en 720 graders sväng. Andra säger att det inte finns någon återvändo, har båten bytt namn kommer den förföljas av olycka, oavsett vad man gör.

Det finns mycket övertro runt båtar som inte är aktuellt längre. Att starta en båtresa en fredag eller trettonde i en månad är inte så viktigt när allt färre är kristna. Levande växter och kvinnor ombord ger inte längre olycka på grund av att allt fler har watermaker respektive stora otymplig kjolar (det är i alla fall orsakerna till övertron till de sakerna som jag fått höra). Orsaken till att man inte ska byta namn på en båt har jag aldrig hört. Jag vågar därför inte satsa på att det inte är så viktigt längre.

Efter att ha vant mig mer vid Tumler började jag tycka att det är ganska bra. Det är när man ser tumlare och andra valar ute till havs som segling är bäst. Ett namn som tyder på att den alltid kommer upp på rätt köl är inte så dumt för en båt med mycket barlast som ska vara med om betydligt mer än en skärgårdsseglare.

Tumler får det bli.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Tankar om segling.