Bara en dag till med kuling

Hård vind väntade när jag tog turen tillbaka över fjället för att resa hem.

Det blev dags att återvända till Hjerkinn. I flera dagar hade väderleksrapporten varit den samma: Kuling i morgon, men därefter lugnt väder.  Så även dagen innan jag skulle tillbaka över fjället. Tidigare hade det varit mindre vind än förväntat, men inte nu.

Det började lugnt, men när jag kom över en kulle blev vinden hårdare. I vindkasten blev det tungt att ta sig mot vinden. Ibland lät vinden som ett jetplan som flög över på låg höjd. Blå himmel om man tittade upp, men den drivande snön gjorde i bland sikten dålig nära marken. Det var varmt, i alla fall om man täckte hela kroppen.

Jag gick vidare. Tanken var att slå läger över trädgränsen i hopp om en bra utsiktspunkt för fotografering nästa dag, men skulle jag hitta lä för mitt trasiga tält? Risken att blixtlåset på yttertältet skulle öppnas ökade i den kraftiga vinden.

Mindre snö drev omkring när jag började se efter en lägerplats. På avstånd såg jag en driva som borde ge skydd. Jag åkte dit. Det var mindre vind, men inte så lite som jag förväntat. Luften var fylld av iskristaller som lossnade från drivan och flög in i ögonen om man inte hade skidglasögon. Inget bra ställe att ha läger på.

Jag åkte vidare och ned i skogen, det var bättre att slå läger under trädgränsen.

Soluppgång

Soluppgång

Snöformation

Formationer i snön.

Spår

Spår i snön.

Grimsdalen

Grimsdalen

Frost

Frost på tältet på morgonen.

Snödrev

Snödrev

Blå himmel

När det var mindre snödrev var det ganska fint väder.

Snödrev

Solnedgång en blåsig dag.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Korta turer.