Trasigt tält och kuling

Traditionsenligt var det ett eller annat som trasslade när jag tog en vintertur i Rondane.

Denna gång kom jag i väg till Rondane. I bra väder startade jag från Hjerkinn. Turen bar över fjället till Grimsdalen, men där fick jag problem med tältet. Blixtlåset öppnade sig ibland efter att det stängts. Oftast är det bara att klämma till dragaren med en tång, men det gav inte så mycket bättre resultat.

Tältet börjar bli några år gammalt. Det har använts under många och långa turer. Jag har ett intryck av att dragkedjan på Hilleberg Akto är under hårdare press än på många andra tält och därmed kan vara mer utsatt för problem.

Jag hade täckning någon gång i bland där jag slagit upp tältet. Jag kollade väderleksrapporten. Kuling två dagar framåt. Vinden skulle komma från väster och jag skulle vara mest i dalar som gick i nord-sydlig riktning, men man kan inte lita på att få lä i trånga dalar.

Fjäll

En stund med bra sikt andra dagen på turen.

Jag minns första gången jag var på vintertur i Rondane. Vi hade slagit upp tältet i en smal dal med höga fjällväggar på bägge sidor. Vi satte upp en lämur mot vinden. Tältet skakade i den kraftiga vinden. Så blev det lugnt en liten stund innan vinden tog nya tag i tältet, denna gång från andra sidan. Ibland får man skydd i trånga dalar, andra gånger leds vinden längs dalen. Vi var tvungna att ge oss ut i mörkret och bygga en ny lämur. Liknande saker har skett varje gång jag varit på vintertur i området.

Marginalerna blir mindre med ett trasigt tält. Det fick bli dagsturer från skogen och därefter åka tillbaka till Hjerkinn. Planen hade varit en två veckorstur med proviantering på Vennabygdsfjellet.

Jag gjorde en lista över saker jag skulle få tid att göra på båten om jag fick en extra vecka på att ordna med den innan resan går vidare. Det kändes som att det var lika bra att turen blev kortare än planerat.

Träd

Frost på träden i dalen.

Mark

Berg

Fjällsluttning

Soluppgång

Soluppgång

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Korta turer.