Boktips för långseglaren

Planerar du en segeltur ut på öppet hav och till avlägsna platser? Då har du kanske nytta av de här böckerna. 

Jag skrev tidigare att jag har en del att göra inför en långsegling. Jag behöver både teori och praktik innan jag kan ge mig i väg. Praktik blir det när jag fått tag på en båt, teorin får jag genom att läsa böcker och på internett.

Planerar du en långsegling och vill ha tips, eller är du bara seglingsintresserad och vill ha något spännande att läsa? Ja, en del av böckerna är spännande och svåra att lägga från sig, i alla fall för den speciellt intresserade.

Böcker jag redan läst

The American practical navigator

Nathanel Bowditch skrev The American Practical Navigator 1799 och har varit med på amerikanska krigsfartig sedan dess, från segelfartyg till hangarfartyg. Det är en hel del i boken som inte är nödvändigt att kunna i dag, men många kapitel är läsvärda.

Mariners weather handbook

Linda och Steve Dashew skriver i förordet till Mariners weather handbook att under 200 000 miles segling har de bara varit med om två farliga stormar. De anser att de kunnat undvika dem om de haft tillgång till väderfax. Det borde därför vara personer man borde lyssna på när det gäller säkerhet. I den här boken lär de ut hur de gör för att undvika dåligt väder. Som alla Dashews böcker, detaljerad kunnskap och välskriven.

Surviving the storm

Undrar du hur man klarar hårt väder tull sjöss? Det får du svar på i Surviving the storm av paret Dashew. Tjock bok med detaljerad information från att du köper en båt som ska klara hårt väder till att det värsta har skett och man ska ombord på en räddningshelikopter. Stora delar av boken är skriven av personer som överlevt stormar som seglare pratar om flera decennier efteråt.

RYA Sea survival handbook

Rya Sea survival handbook handlar om hur man undviker problem till havs, men framför vad man gör om man inte lyckas undvika problemen. Hur överlever man i en livflotte utan att dö av svält eller kyla? Hur tar man sig ombord i lovflotten?

International medical guide for ships

International medical guide for ships ges ut av WHO. Det är krav på att skepp på en bestämd storlek ska ha med en bok om sjukvård, sjukvårdsutrustning och någon med kunskap om detta. Många böcker om första hjälp tar bara upp vad man gör första timmen innan en ambulans hinner fram. Den här boken utgår från att det kan ta några dygn innan man kommer till ett sjukhus. En skillnad på segelbåtar och skepp är hur mycket sjukdvårdsutrustning man har med, vad jag bör ha med ska jag diskutera med en läkare jag känner som går i de samma planerna som mig.

Böcker jag ska läsa

Chapman

Piloting and seamanship av Chapman är en bibel för båtfolk. Boken skrevs som studielitteratur under första världskriget för att göra det lättare för personer utan båterfarenhet att hantera båtar. Har uppdaterats 66 gånger sedan dess. Det är ingen information om hur man ska landsätta trupper på en strand under beskjutning. Däremot har den mycket annan information för den som ska hantera en båt.

Offshore cruising encyclopedia

Då är vi tillbaka bland Dashews böcker som de ger ut gratis. Omhandlar de flesta teman om långsegling.

Practical seamanship

Jag är osäker på skillnad mellan Practical seamanship och Offshore cruising encyclopedia, upplägget verkar vara samma: Tar upp en mängd olika teman om långsegling och skriv mer detaljerat och kunskapsrikt än vad de flesta andra klarar. Om förstnämnda bok på en bra bit över 1000 sidor skulle vara tillräckligt är en här säkert väl värd att sätta sig in i.

Boatowner’s mechanical and electrical manual

Gummibåt

På väg ut till båten.

Över till praktiska tips om att reparera saker som går sönder. Med hjälp av Boatowner’s mechanical and electrical manual lär man sig att laga det. Inget man läser från pärm till pärm, men är antagligen väl värd att läsa genom så man vet vad man inte vet. Enligt recensionerna innehåller den det mesta man behöver veta om mekaniska och elektroniska saker.

Marine diesel engines

Om det är något som är ökänt för att gå sönder på en båt så är det motorn. Motorns manual kan vara bra, men mer detaljerad kunskap är en fördel. Marine diesel engines av Nigel Calder är den mest omfattande boken om båtmotorer som jag har hittat.

 

Det tillkommer en del böcker som måste köpas inför resan som inte behöver studeras nu, men fungerar mer som uppslagsverk. Till exempel böcker om marina däggdjur och annat den naturintresserade behöver, böcker med segelrutter och hur man reparerar segel.

Det var mina lästips, har du några lästips till mig och andra som planerar långsegling?

Posted in Förberedelser inför segeltur.