Den digitala revolutionen i tältet

IT påverkar våra turer. Det ger nya möjligheter, men tar det oss bort från det vi en gång i tiden uppskattade med friluftsliv?

Digital teknik har förändrat friluftslivet. Nu tänker jag inte på att vi har helt nya möjligheter att göra research inför turen utan att köpa böcker och kartor för att bestämma oss för vart vi vill resa. Jag tänker inte heller på möjligheterna att dela sina upplevelser på sociala medier.

Jag tänker på vad vi gör när kajaken är uppdragen på stranden, vandringskängorna står parkerade i yttertältet eller skidorna håller fast tältet från att blåsa bort. Jag minns den tiden då en pocketbok var den viktigaste sysselsättningen i tältet. Boken eller böckerna skulle räcka för resan upp, hela vandringen och resan hem. Efter några dagar insåg jag ofta att optimismen varit för stor när jag valt omfattningen av lektyr, att hushållning med sidorna var ett måste för att inte ligga helt sysslolös de sista kvällarna.

Gick jag på tur med andra kunde jag ha med små spel. En kortlek och regler för ett antal spel i huvudet kunde stå för underhållning många kvällar. Jag hade ett litet backgammon som kunde fällas i hop, inuti fick det plats ett ännu mindre schackspel, tärningar och kortlek. Det var nöjet i många timmar på turerna.

Läser bok på mobiltelefon.

Dagens vandring har genomförts, dags att läsa en bok.

Första del av den digitala revolutionen var mp-3 spelare. De första hade dålig batterikapacitet och liten lagringsplats, men efter några få år hade problemen lösts. Utbudet av poddradio är stort, det kan kännas som obegränsat om man både lyssnar på svenska och engelska. Många böcker läses in som ljudböcker, man hittar bland annat många gamla reseskildringar och klassiker på Librivox.org. Under flera år var MP3-spelaren nästan det enda som gav tidsfördriv i tältet när jag varit ensam i tältet. Sommar i P1, P3 dokumentär, Vetenskapsradion och många andra program har varit trogna följeslagare på mina turer.

Nästa steg mot digitalisering var mobiltelefonerna med alla dess möjligheter. Denna fantastiska uppfinning man alltid har med sig och tar bort onödig väntetid, oavsett om man väntar på en buss, väntar på att någon eller ligger i ett tält.

Även för smarttelefonerna satte batterikapaciteten begränsningar. På senare år har möjligheterna med extrabatterier och solceller ökat kraftigt. Med solceller och bra väder kan skärmen användas varje kväll, utan att batteriet tar slut under turen. Det ger större möjligheter till variation i tältet. Läsa böcker, skriva, spela spel och, precis som tidigare, lyssna på poddradio.

Solceller, e-böcker och MP3-filer ger tidsfördriv i lång tid. Vill man undvika ransonering kan man ta med sig ännu mer, utan ökad vikt i ryggsäcken. Med täckning kan man göra allt man kan göra hemma. Läsa e-post, gilla vännernas turbilder, läsa nyheter, se på kattvideor och betala räkningar.

Vi kan till och med jobba om semestern blir för tråkig, eller pressen från arbetsplatsen blir för stor.

Frågan är om vi verkligen uppskattar utvecklingen, även om vi inte klarar att säga nej till den. Personer som varit på turer, långt från täckning, säger ofta att de tyckte det var skönt att komma bort från allt. Koppla bort civilisationen en period, inte tänka på det som sker runt omkring i världen.

Det är inte ofta man hör någon säga: ”Vi hade en härlig paddeltur. Vi hörde om all krig och elände ute i världen och på kvällarna såg vi vår favoritserie, precis som vanligt. Jag fick till och med möjlighet att jobba!”

Posted in Tankar om friluftsliv.