El på senhösten

Långa kvällar och låg sol på senhösten ger större utmaningar än vanligt för att få tag på el. Med några tips får man tillräckligt med el, även om man är en aktiv bloggare.

Jag fick tidigare frågan om hur jag gör med el på hösten när solen inte är lika högt upp som på sommaren, här kommer svaret.

Jag har med solceller på 22 watt och ett externt batteri som kan ladda telefon och annat med en USB-kontakt. Solcellerna kräver inte klar himmel, jag har till och med lyckats ladda när det inte varit skuggor på grund av tjocka moln. Kameran är det enda jag inte kan ladda med det externa batteriet och solceller, den har jag tillräckligt med batterier till.

Solceller

Senhösten ger inte bara problem med laddning på grund av låg sol och tjocka moln, även temperaturerna kan ställa till problem. Ett batteri som är minusgrader kan användas, men det förstörs om det laddas. När jag laddat under vandring har jag därför lagt telefonen i en ficka och dragit sladdarna från solceller på ryggsäcken till jackan.

Batterierna i mobiltelefonen och det externa batteriet har bra kapacitet. Vid ett tillfälle när jag hade basecamp laddade jag alla batterier fullt, det tog slut ett dygn senare. En stor del av tiden skrev jag på bloggen med hjälp av telefonen.

När man är på långtur måste man passa på att ladda när man har möjlighet. Handlar man i en affär lägger man först sakerna på laddning vid kassan, därefter handlar man i lugn och ro. Ibland har jag läger så nära att batteriet kan ligga på laddning till jag återvänder efter några timmar för att hämta dem.

Hittar jag en kontakt kan jag sätta mig ned och ladda en stund. Även när jag jag inte är på långtur kan jag se en kontakt och tänka att där kan man ladda om man passerar på en långtur. I tankarna är jag fortfarande på tur.

El finns där människor finns, men en del platser är bättre än andra. Efter några långturer har jag börjat lära mig var man hittar kontakter. Bra platser att leta är idrottsplatser, skidliftar, industriområden, parkeringsplatser, båthamnar, väntrum samt vandrarhem och hotell som stängt för säsongen.

Jag har mött vandrare som hittat kontakter elskåp på elstolpar som de lyckats öppna med hjälp av multiverktyget. Jag har till och med mött en person som hittade ett hus som stod tomt med en skylt utanför där det stod att det skulle säljas. Bakdörren var olåst så han kunde gå in och ladda (inget jag rekommenderar att göra).

På längre etapper måste man vara sparsam med elen. Jag använder ofta telefonen, men det är sällan jag behöver nätverk. Flygläget är därför på stora delar av tiden. Ibland skrivs blogginlägg i mitt minne när jag går, då är det bara att skriva ned det utan så många pauser för att tänka.

Skärmen drar mycket el. Genom att mest använda telefonen när det är mörkt kan man skruva ned ljusstyrkan. Med appen Screenfilter kan man dra ned skärmens ljusstyrka till helt svart om man vill.

Räcker inte det jag skrivit över blir podradio och ljudböcker tidsfördrivet på kvällarna. Det kräver inte att skärmen är på. Det är inte heller krävande för processorn.

Fler tips om solceller och batterier har jag skrivit i Solceller och batterier på tur.

Posted in Läsarfråga.