Enkel segling på tomt hav

En del havsseglingar är lättare och behagligare än andra. Turen till Madeira var den med bäst förhållanden jag gjort hittills.

Efter några dagar till havs kom vi fram till Ihla de Porto Santo, en liten ö några tiotals sjömil nordöst om Madeira. Vädret hade varit bra under överfarten. Ibland mulet, men inget regn och bra vind hela tiden.

Havsområdet mellan Lissabon och Madeira var öde. Sett bort ifrån en kort period med intensiv skeppstrafik såg vi knappt ett enda fartyg. Fåglarna höll sig nära land, inte som på Nordsjön, där ser man stormfåglar, labbar och havssulor långt ut till havs. Delfiner såg vi inget av, men det kan bero på att vi lämnade kontinentalsockeln snabbt. Däremot såg vi en sköldpadda som simmade vid ytan när vi närmade oss land i skymningen.

Det blev en lat morgon dagen efter. Vi hade lagt oss sent och för första gången hade vi möjlighet att sova en hel natt. Vi firade att vi kommit fram med crepes till frukost innan vi tog oss i land för att gå en tur i det karga landskapet. Många ser framför sig lummig grönska när de tänker på Madeira, men Ihla de Porto Santo och delar av Madeira ser mer ut som öken.

Land

Land i sikte.

Utsikt

Utsikt från öns klippor.

Klippa

Gräset var grått och torrt.

Väggmålning

I en del hamnar kan man göra en väggmålning.

Delfiner

När vi seglade vidare kom delfinerna.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Segeltur.