Framme i Spanien

Svaga vindar präglade vår tur över Biscaya. Både i starten och slutet.

Målet hade varit La Coruña, men svag motvind gjorde att det tagit mycket lång tid att ta sig dit. Vi valde istället att segla till Cedeira som ligger längre norrut.
Det var en milstolpe att komma till Spanien. Tidigare har jag mest varit i områden med natur som påminner en del om Skandinavien. Här är naturen anmorlunda. Varmt är det dessutom, även om det är en mulen dag i slutet av augusti.

Jag gick längs stranden där folk badade och solade. Jag har inte saknat värmen när jag valt att ha semester på tur i Skandinavien. Tvärtom, jag har sett det som en fördel. Friluftsliv kan vara betydligt mer behagligt när det är svalt. Trots det njöt jag av att ha kommit till värmen.Sandstrand

Dagen efter åkte Tom och Max hem. Jag tog en tur. Jag gick längs klipporna ut mot havet. En husgrund höll på att grävas ut. I det som en gång i tiden varit en trädgård stod ett fläderträd mellan ett fikonträd och en olivträd. Det var helt överväxt av en vinranka. En bit upp, utom räckhåll för barnhänder, fanns några mogna druvor.

Naturen var inte naturlig. Det var mest eukalyptusodlingar. Eukalyptus är inte naturligt här, men växer snabbt och ger mer pengar till markägaren. Frågan är om det ger mer pengar till samhället. När man går i en eukalyptusodlingar lägger man snabbt märke till barken som flagar av stammarna. På marken blir det mycket bränsle som både torkar och brinner snabbt. Vad man inte lägger märke till när man går i plantagerna är att bladen är rika på olja. De utgör ytterliggare effektiva bränslen för en brand.

En del somrar når nyheterna om bränder i Spanien och Portugal även svenska förstasidor. Ofta skyller man på klimatförändringar. Det är utan tvekan en orsak. Min syn på hur mycket de kraftiga bränderna orsakas av allas utsläpp och hur mycket det är spanjorer själva som valt tydliga vinster, trots dolda kostnader som man bara hittar om man läser det finstilta i kontraktet, ändrades under turen.

Eukalyptus

Eukalyptusplanterinmg

Bark

Det är mycket bark som faller av träden och ger lättantändligt material.

Taggbuske

Det är inte alltid lätt att gå gå utanför stigen, om det så är att gå en meter bort för att ta bilder. Dessa buskar skapar täta mattor med sina taggiga grenar. Det blir som att vada genom ett kaktussnår i shorts och joggingskor.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Miljö, Segeltur.