Fåglarnas fristad

Hellre en fågel på handen än tio över havet.

En albatross kan vinkla vingarna så vindarna tar dem upp på högre höjder, även om det är i fel riktning. Därefter kan de glidflyga i den riktning de ska innan dekommer nära vattenytan och låter vinden återigen ta dem till högre höjder. På det sättet kan de ta sig långa sträckor utan att bli trötta.

Värre är det för småfåglar som är anpassade till ett liv nära land. De rör vingarna snabbt och sliter ut sig. De vill ogärna landa på vattenytan. En båt kan vara räddningen.

Läsning

Lata dagar och tid till att läsa.

Spindlar har jag ofta haft ombord efter att båten varit förtöjd en längre tid. De kan även komma ombord när man inte har landkontakt, de kan blåsa långt när vinden får tag i en tråd. Flugor har hittat fram efter att jag varit till havs i över ett dygn. Jag har aldrig tidigare haft fåglar ombord långt ut till havs, även om de varit så nära att de krockat med stagen.

På Biscaya var det dags för första besöket. En liten fågel landade och testade att sitta på olika platser. Det var som om den undrade om det fanns någon plats som var stilla där den kunde slappna av. Rodret fungerade inte. Linorna till vindroder var ännu värre. Vi försökte ge den mat och vatten, men den ville inte ha något.

Dagen efter fick vi återigen besök av en fågel. Nu hade vi bättre mat att erbjuda. Flugor hade nämligen också hittat till båten. Det var bara att ta för sig av de som fastnat i spindelnäten.

Rorkult

Vi fick en ny styrman ombord.

Fågel på handebn

Den mest orädda vilda fågel jag hade träffat.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Fågel

En av platserna där det var lättast att sitta.

Läsning

Mer tid för böcker.

Också denna fågel var mycket tam. Här sitter den på mitt knä.

Fågel

Posted in Segeltur.