Framme på Shetland

Efter några dagar till sjöss blev det dags att sätta fötterna på solid mark igen.

Det kändes härligt att komma fram till Balta Sound på Unst, den norsligaste bebodda ön på Shetlandsöarna. Alla hade vi genomfört vår första ordentliga havssegling, jag som kapten och de andra någonsin.

Första prioritet var att handla mat. Matförråden hade ännu inte börjat sina, men om väderleksrapporten skulle ändras ville vi ha möjlighet att på kort tid lätta ankar och sätta kursen mot Färöarna.

På kvällen gav vi oss på tur. I närheten fanns ett naturreservat med alvarsmark. Dessvärre är det ett tag kvar till att blomsterprakten kommer.

Vi blev liggande några dagar i Balta Sound i väntan på tillräcklig vind för att segla vidare. Det gav tid till att se mer av Unst som är känd för att ha Storbritanniens nordligaste affär, postkontor, busshållplats, pub, bondgård med mera. Ön är dessutom världsberömd för sin stickning. I alla fall enligt öborna själva.

Blomma

Den enda arten som blommade i alvarmarken.

Alvar

Naturreservat med alvar till vänster, vanlig betesmark till höger.

Utsikt

Utsikt mot Norge.

Kudde

En väl pyntad busshållplats.

Kyrkogård

Nya gravar, men gammal kyrka.

Pub

Det var inte lätt att se i vilka hus det var affärer. Hittade man affären var det svårt att se vilken dörr som var huvudentréen. I det här grå huset var det en pub.

Säl

Kanske inte den sten jag hade valt att vila på.

Vandring

Vandring

Fågelskådning

Fågelskådning.

Klippa

Havssulekoloni

Havssulor

Havssulor på rad.

Nät

Det var fullt av rester av fiskenät på klipporna bland fåglarna.

Havssula

Havssulepar

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Segeltur.