Kort tid med vind till Färöarna

Väntan på vind kan kännas lång, speciellt på natten.

Söndag, runt klockan 20: Vi ser på väderleksrapporten. Den bekräftar det den sa på morgonen. Ökande vind under natten, bra vind i morgon och så småningom stiltje. Vi bestämmer oss för att genomföra planen om att segla vidare till Färöarna i natt. Jag lägger mig för att vila.

23.00. Väckarklockan ringer. Jag vaknar ur min halvslummer. Thomas snarkar i förpiken. Håkon är vaken. Jag tittar ut. Inte en krusning på vattnet. Ingen vits att fortsätta. Jag sätter klockan på alarm en timme senare.

Måndag 00.00 Väckarklockan ringer. Håkon vaknar till och undrar om vi ska fortsätta. Thomas snarkar i förpiken. Jag går upp och tittar ut. Fortfarande ingen vind. Jag sätter klockan på alarm om en timme.

00.45 Jag ligger fortfarande vaken. Håkon sover. Thomas snarkar i förpiken. Jag tittar ut. Inga tecken på vind. Jag sätter klockan på larm 3.00.Segel

3.00 Väckarklockan väcker mig. Jag är trött och vill helst ligga kvar i sängen. Håkon sover. Thomas snarkar i förpiken. Jag tittar ut mot öppningen. Några trådar på sprayhooden rör sig. Jag tänker ”Nej. Inte vind.” Håkon vaknar och börjar göra sig i ordning. Jag säger åt honom att fortsätta sova och väcker Thomas.

3.15 Thomas börjar hissa storseglet samtidigt som jag tar upp ankaret. Vi seglar ut i den svaga vinden.

3.45 Efter några slag är vi ute ur viken. Thomas tar vakten fram till 6.00. Jag som knappt sovit i väntan på att det ska bli vind lägger mig.

7.45 Jag vaknar. Inte alltför mycket vågor och en del vind som gärna hade kunnat vara starkare. Jag ligger och drar mig innan jag sätter på en podradio.

8.55 jag går upp och får på mig kläder. Håkon ger mig en briefing av vind, segling, fartyg och annat som kan vara bra att veta.

9.15 Jag ordnar en tallrik müsli med banan. När jag ska hälla i mjölk puttar en våg till båten så både mjölk och müsli kommer ut i sittbrunnen.

12.00 Inget speciellt har skett på hela vakten. Jag börjar tänka att det blir tråkigt att skildra havssegling på det här sättet när inget sker.

Solar

När det gungar och lutar kan det vara skönt med en livlina att hänga i.

Land

Land i sikte.

Tänker

Tidn för tankar när vi närmade oss Färöarna i motvind.

Land

Land

Posted in Segeltur.