Hur hittar man det bästa liggunderlaget?

Hur vet man vad som är det bästa liggunderlaget? Många påstår att de kan berätta vilket som är bäst, men betyder det att samma är bäst för dig?

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten

Vilket liggunderlag är bäst?

Om du ställt dig den frågan är du inte ensam.

Vad du borde fråga dig är kanske istället HUR man hittar det bästa liggunderlaget.

Många söker på ”Bästa liggunderlaget”. Vilka träffar får man upp? Man får upp många sidor som ser ut att lova dig svar på din fråga, men många har inte testat liggunderlagen de skriver om, bara läst om dem. I bästa fall har de sovit någon natt på dem.

Det är sällan man hittar tester av många liggunderlag där man dessutom testat dem i lång tid. Ibland är det bara i en del förhållande man upptäcker brister. Eller man måste använda dem i lång tid för att hitta problemen. Ett exempel på det är Synmat Hyperlite och Ridgerest som jag testat i i flera månader totalt. Antalet nätter på Ridgerest bör vara en bra bit över ett halvt år för min del. Ska man testa varje liggunderlag så länge blir man aldrig färdig med testet.

En annan metod för att hitta bästa liggunderlaget är att läsa tester där många personer kan skriva vad de tycker om dem. Prisjakt ger dig möjlighet att sortera efter betyg. Högst betyg får Therm-a-Rest Neo Air Xlite 6,3 cm med sina 4,2 poäng av fem möjliga och Therm-a-Rest Xtherm Regular 6,3 cm.

Inget av de nämnda liggunderlagen har mer än två recensioner. Det ger inget större statistiskt underlag. Det blir inte bättre av att inget liggunderlag på Prisjakt har mer än två recensioner.

Ska vi använda recensioner för att hitta det bästa liggunderlaget måste vi använda en sida med betydligt fler recensioner. Det hittar man bland annat hos Outnorth. Flera av liggunderlagen de säljer har fler än fem recensioner. Om vi sorterar liggunderlag efter recensioner får vi upp Therm-a-Rest Zlite Coyote först.

Har vi nu hittat det bästa liggunderlaget?

Om vi tittar noggrannare ser vi att i skrivande stund har 43 liggunderlag högsta betyg. Det ger inte så mycket förtroende för de som skriver recensioner. Korta tester skrivna av kunder är inte alltid att lita på. Ofta är det nya ägare som har stor entusiasm för det nya de köpt. Ofta skrivs de kort tid efter att man köpt liggunderlaget. Jag skulle vilja använda en annan metod för att hitta bästa liggunderlaget. 43 stycken kan inte vara bäst samtidigt.


Exempel på lätta uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbara, lätta liggunderlag (under 350 gram) med full ligglängd:


Borde man sortera efter popularitet?

Det är inte nödvändigtvis en bättre lösning. Försäljningssiffror påverkas av marknadsföring och hur liggunderlagen framhävs i webbutiker.

Det är värt att se på listan över vad som är de bästa liggunderlagen om man ser på recensioner hos Outnorth. Se på variationen.

Urberg Hiking Mat kostar under 200 kronor. Det är gjort av cellplast och kan inte blåsas upp. Med sina 1,5 cm tjocklek är det inget för den som vill ligga bekvämt. Det kan vara det bästa liggunderlaget om det tar år mellan dina turer.

Liggunderlag

På andra sidan av skalan hittar vi Therm-a-Rest NeoAir XTherm MAX Sleeping Pad Large som kostar en bra bit över 3000 kronor. Det erbjuder betydligt mer komfort. Det kan vara det bästa liggunderlaget om du vill ha god komfort på ojämn och kall mark. Med sina 630 gram är det inte det bästa liggunderlaget för lättviktsvandraren. För lättviktsvandrare kan Exped Hyperlite M med sina 305 gram vara det bästa valet, men med ett R-värde på 1,9 kan det bli för kallt på vintern.

Om man ska sammanfatta så finns det inga genvägar till det bästa liggunderlaget. Hur högt du prioriterar pris, slitstyrka, r-värde, komfort och andra kriterier vet bara du, inte någon som gjort ett test.

Så hur hittar man det bästa liggunderlaget?

Läs min artikel om att köpa liggunderlag. Gör en lista med kandidater. Skriv upp pris, vikt, tjocklek, vilken typ av recensioner de fått och annat som har betydelse för ditt val. Då är det lättare att välja bland de hundratals liggunderlag du hittar på den svenska marknaden.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Blogginlägg, Tankar om friluftsliv.