Hur skyddar man sovsäcken mot fukt?

Även i ett bra tält kan sovsäcken bli fuktig. speciellt om det är trångt i tältet. Hur ser man bäst till så det inte sker?

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Jag fick en fråga från en som läst min artikel om sovsäckar om vilket sovsäcksöverdrag jag rekommenderar. Han hade kommit hem från en tur där de som låg ytterst i tältet fått våta sovsäckar, i tillägg till att fotändarna blivit fuktiga. De hade bra väder och kunde torka sovsäckarna, men hur gör man om det regnar? Skaffar sovsäcksöverdrag? Eller blir det bara mer fukt när man använder det?Kondens

Fukten man får i sovsäcken kommer både inifrån och utifrån. Ett tätt sovsäcksöverdrag hindrar fukten att transporteras i bägge riktningar.

Jag har använt ett sovsäcksöverdrag med vattentät undersida och vanligt tyg på ovansidan. Jag har inte tagit med det på så många turer eftersom det är så sällan jag anser det behövs. På en annan sida, när det behövs är det desto viktigare.

En del sovsäcksöverdrag är gjorda av Gore-Tex och andra vattentäta andande material, men priset blir högre. Om tyget inte har tillräckligt bra andningsförmåga riskerar man bli blötare av att använda överdraget. Det kan därför vara en bra idé att bara använda det när det kommer fukt utifrån.

Fukt utifrån kan komma av att det regnar in, men det är ovanligt med ett tält av bra kvalitet. Kondens är istället den stora källan till vatten i sovsäcken. Ett bra tält har genomtänkt ventilation så fukten kommer ut. Vid kraftigt regnigt hjälper det inte så mycket eftersom även luften som kommer in är fuktig.

Vattenångan kondenserar på kalla ytor, till exempel ett innertält med kontakt med yttertält. När det är så blåsigt och yttertältet trycks in kan det därför löna sig att lossa innertältet på några platser så det blir större avstånd mellan tältdukarna.

Det är svårare att hålla tältdukarna från varandra om de ligger i hop på grund av att det är trångt, då behöver du ett större tält. Lösningen kan då vara sovsäcksöverdrag till de som ligger ytterst. Väljer du ett sovsäcksöverdrag som andas bör det hålla hög kvalitet. Tänk dig att du har regnbyxor och sätter dig på en våt yta. Du kommer bli fuktig med vanliga regnbyxor, dyrare och tyngre seglarbyxor håller dig torr.

Så till frågan från min läsare: Vad håller din sovsäck torrast?

Det är svårt att ge ett facit på det. Det beror på hur fuktigt och trångt det är i tältet, men också vilket överdrag du väljer. Jag hoppas mina tankar över gör det lättare att ta ett val som håller sovsäcken torr.

Fler tips om kondens hittar du i min artikel Kondens i tältet – Så undviker du våt sovsäck.


Exempel på sovsäcksöverdrag av tyg som andas


 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Läsarfråga.