Läsarfråga: Hur tätar man sömmar?

Att sy en egen regnjacka är en utmaning som kan ge en bra känsla av att man behärskar något svårt, om man får den tät. Hur får man till det?

En av mina läsare som läst min artikel Om att sy sin egen friluftsutrustning skrev till mig och hade några frågor om att sy skalkläder. Hur får man sömmarna täta? Kan man få tag på den tejp som finns på de skalkläder man köper?

Det var dessvärre länge sedan jag sydde mina egna friluftskläder. Jag var student och ville spara pengar, men det var också en dröm om att göra kläder med funktioner man inte hittar i affärer och att få den goda känslan ”självhushållning” ger. Dessutom vågar man reparera om man tillverkat kläderna själv.  Jag tänker ibland att jag borde ta upp arbetet med att tillverka min egen utrustning när jag skriver det här inlägget, kajak står överst på listan över saker jag vill tillverka. Regnjacka

Jag försökte sy en regnjacka en gång, så jag har viss erfarenhet av detta, men den är inte stor. Det bästa är att använda tejp på sömmarna. Det hittar du i webbutiker som säljer Gore-Tex och liknande tyger.

Limmet på tejpen ska värmas med ett strykjärn. Använd inte för hög värme. Temperatur på strykjärnet och andra anvisningar om hur man tar hand om tyget hittar man på sidorna som säljer tyger.

Min erfarenhet är att sömmarna är svåra att få täta, men jag har bara gjort ett försök. Även arbetet vid symaskinen ger en del utmaningar. Många andra plagg är mer förlåtande när man syr fel eller får fel passform. För mig räckte det och jag insåg att regnkläder är en sak som är värda att köpa färdiga, trots att priset kan vara högt.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Läsarfråga.