Vad är rawformat?

Har du en systemkamera har du antagligen kommit i kontakt rawformat. Det är några viktiga skillnader på rawformat andra bildformat som du bör känna till innan du trycker på avtryckaren.

Rawformat, eller råformat, är ett samlingsbegrepp för en mängd olika filtyper. Gemensamt för dem är att de innehåller all information som sensorn har registrerat och metadata ( till exempel datum, slutartid och ISO).

Genom att rawformatet sparar all information från exponeringen kommer bildfilerna bli större än om de lagrats i jpeg som komprimerar bilderna.

Sonedgång

Marken är för mörk. Om bilden tagit med rawformat ökar chansen för att du kan göra den lagom exponerad. 

Många rawformat lagrar metadata i en egen fil. I dina mappar kommer du därför få två filer till varje bild, en som lagrar information om varje pixel och en med metadata.

När man genomför ändringar i rawformat kommer man inte ändra i bildfilen, men filen med metadata kommer ta med information om att du till exempel ökat mättnad. Ett program som kan läsa rawformat kommer tolka bilden med ökad mättnad när du öppnar bildfilen.

Rawformat kan inte skickas till tryckning eller publiceras på internet. Du måste konvertera bilden till jpeg eller tif för det.

Läs om andra filformat i min artikel Filformat för bilder. Undrar du om rawformat är något för dig? Läs mer om det i min artikel Rawformat vs jpeg.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Läsarfråga.