Kan man ankra vid Staffa?

En del sevärdheter är svåra att komma till utan en egen båt. Andra blir svårare.

En plats som många pratat om är Staffa. En klippa vid Mull som till stor de består av pelarförklyftad basalt. En grotta och lunnefåglar gör den sevärd. En jag pratat med sa att det är möjligt att ankra där.

När jag var i Tobermory såg jag reklam för båtturer där man besöker både Staffa och Treshnish Islands. Har de stora reklamskyltar för att man ska lägga en dag på att resa dit borde det vara värt att åka dit.

Första stopp efter Tobermory blev Treshnish Ilands. Ett antal klippor som sticker upp ur havet. Starkare motström och mer motvind än jag förväntad gjorde att jag kom fram sent. Vädret gjorde att lusten att gå i land redan samma kväll var liten.

Treshnish

Dåligt väder vid inseglingen mot Treshnish Islands.

Gjorde dimma, regn, vind och strömmar något? Inte när man möts av en svärm av sillgrisslor som mest ser ut som en tät myggsvärm. Eller av en säl som nyfiket tittar upp några få meter från båten så fort jag kastat ankar.

På Treshnish Islands var det många lunnefåglar och turister. Båtlast efter båtlast lastades av där. Båtarna förtöjde vid flytbryggor som de körde in mot land så de kunde gå i land torrskodda.

När jag nästa dag kom till Staffa visade det sig att ”möjligt att ankra” kanske var i det mer optimistiska laget. Ankaret släpade en bit längs klipporna innan det satt fast. Vinden var inte så stark, men det är en del ström i området. Jag funderade en stund innan jag bestämde mig för att gå efter principen ”if in doubt, don’t”.

Klippor fick jag se från havet istället. Lunnefåglar hade det blivit mycket av dagen innan, grottor kommer kanske senare.

Tordmule

Tordmule

Turister vid Treshnish Islands

Jag undrade först vad flytbryggorna användes till. Svaret fick jag när första båten kom.

Turister

Folk och lunnefåglar stod på rad vid klippan.

Lunnefågel

Morgonfrisyr

Lunnefågel

Morgontrött

Lunnefågel

Lunnefågel

Lunnefågel

De skyndade sig ned i sina hålor när de kom med fisk. De andra blev mycket intresserade när de kom med näbben full med mat.

Skarv

Inte alla som är lika glada av att få besök.

Sillgrisslor

Sillgrisslorna hade hittat en klippa dit man inte kunde ta sig utan att klättra.

Skarv

Skarv

Pelarförklyftad basalt

Pelarförklyftad basalt består av sexkantiga pelare. Det är vanligt här, men på få platser är det lika tydligt som på Staffa.

Pelarförklyftad basalt

Basaltpelare

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

 

Posted in Segeltur.