Läsarfråga: Är kupoltält värt den extra vikten?

En av mina läsare har hört av sig och frågar om kupoltält är värt den extra vikten. Han använder mest tältet till fjällvandring, men också skidturer någon gång i bland.

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Jag har använt kupoltältet Hilleberg Staika i många år. När det köptes användes det på paddelturer i skärgården, vandring och skidåkning. Jag köpte tältet innan jag hade någon större erfarenhet av friluftsliv.

De stora fördelarna med ett kupoltält är att det står mot vinden bra, inte minst är det lika stabilt i alla vindriktningar. Jag såg framför mig att hamna i en snöstorm och vara tvungen att flytta ett tunneltält så det skulle stå med rätt sida mot vinden. En annan fördel är att det är självstagande, något som ofta framförs som en stor fördel vid paddelturer i skärgården därmklippormofta är underlaget.

Hilleberg Staika

Kupoltältet Hilleberg Staika.

Sistnämnda argument anser jag är svagt, som regel hittar man några stenar så man kan sätta upp ett tunneltält. Man vill vilket fall som helst förankra kupoltält så det inte blåser bort.

Hård vind som skulle ha krävt att jag vänder på tältet har jag inte heller varit ute i. Jag har aldrig tänkt att ett tunneltält av god kvalitet inte skulle stå mot vädrets makter. Risken har dessutom minskat med moderna väderprognoser som oftast ger en bra varning lång tid i förväg så man kan söka upp en skyddad lägerplats eller bor i en stuga.

Hur mycket mer väger ett kupoltält än tunneltält?

Föreelarna var inte så stora, men hur ärmdet med den stora nackdelen? Hur mycket mer väger ett kupoltält?

Vi kan jämföra kupoltältet Hilleberg Allak 2 med tunneltälten Nallo 2 och Nallo 2 GT. Nallo 2 har bara en ingång till skillnad från Allaks 2. Nallo 2 GT har ett stort yttertält. Förstnämnda ger en viktbesparing på 8 hekto, andra 4 hekto och man får mer plats.

Även om man jämför Hilleberg Staika med Nammatj 2 GT så får man en viktbesparing på fyra hekto och mer plats.

Detta gäller tält för flera personer av hög lvalitet. Enmanstält blir annorlunda. Jag har använt Hilleberg Akto i hårt väder. Med de förbättringar jag föreslår i mitt test tål det en hel del vind, men det skulle vara tryggare med de stabilare enmanstälten. Den ökade säkerheten har man liten nytta av på sommarturer, men på vintern är risken för oväder större.

Läs fler tips om att köpa tält på den här sidan.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Läsarfråga.