Hur får man suddig bakgrund när man fotar?

Att bakgrunden inte innehåller störande saker är viktigt för att bilderna ska bli bra. Det finns flera saker som gör att man undviker detta. Suddig bakgrund är en viktig sak. Men hur får man suddig bakgrund när man fotar?

Du kan få kort skärpedjup på tre sätt. Det enklaste är att välja en större bländaröppning. De andra metoderna kräver att du antingen köper ny kamerautrustning eller komponerar om bilden.

Nästa metod för att minska skärpedjupet är att köpa en ny kamera med större sensor. Stor sensor ger kortare skärpedjup, därmed suddigare bakgrund.Blommor

Räcker inte detta för att få suddigsbakgrund kan du gå närmare med längre teleobjektiv, men då kan du bli tvungen att ta en helt annan bild med ny komposition. Går du längre bort, men får med lika mycket på grund av att du har längre teleobjektiv kommer skärpedjupet bli samma som tidigare. Nu kommer vi till nästa trick för att få suddig bakgrund på bilderna, eller rättare sagt skapa en upplevelse av att suddigare bakgrund: Gå längre bort och använd längre teleobjektiv. Bakgrunden blir inte suddigare, men du får med färre störande saker i bakgrunden. Eftersom det ofta är målet med suddig bakgrund kan det vara en lösning.

Till slut tredje metoden för att få suddig bakgrund, håll längre avstånd mellan motiv och bakgrund. Flytta motivet eller bakgrunden så den kommer längre bort från skärpeplanet.

 

Läs mer om suddig bakgrund i mina artiklar Bländare och Var ska skärpan vara i bilden?

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Vanliga frågor.