Långsegling och rättighetsdispyter

Nu är det äntligen dags för en ny långresa. Dessvärre överskuggas till viss del det positiva med resan av ett skivbolag som enligt en del använder oärliga metoder.

I en och halv månad har jag omväxlande tagit det lugnt och stressat för att hinna med allt jag måste och vill innan nästa långtur. Nu är det äntligen dag att komma i väg igen. Tillsammans med en kollega ska jag segla till och från Skottland. I tillägg kommer ett antal personer vara med under delar av seglingen. Vi får se hur länge vi blir ute, senast 13 augusti kommer vi tillbaka.

Det är en spännande segeltur, men det är inte bara för upplevelsen jag gör detta. För många år sedan väcktes en dröm om att ge sig ut på långsegling. Längre än till Skottland, helst jorden runt.

Målet med sommarens segeltur är att ta reda på om sjögräset verkligen är grönare ute på havet. Eller om är långsegling bara består sjösjuka, stormar och utrustning som går sönder? I tillägg ger seglingen värdefull erfarenhet jag behöver innan jag kan kasta loss med en egen segelbåt.

Hav

Seglingen jag nu ger mig ut på inte är lika spännande som att segla jorden runt. Trots
det hade jag känslan man brukar ha när en dröm man haft i många år uppfylls. Den var inte så stark som när jag hade min sista arbetsdag innan Sörmlandsleden, men känslan fanns där i går.

Du läste rätt. Jag hade den känslan I GÅR. I dag har jag mest varit irriterad. Planen var att publicera sista videon från Sörmlandsleden i dag. Dessvärre behöver man inte vara knäckebrödskung och Skypemiljardär för att ha en och annan oenighet med multinationella skivbolag. Eller jag är kanske inte oenig med dem, jag kan ha blivit lurad av en komponist som påstår att han har skapat betydligt mer musik än han egentligen har.

När jag laddat upp videon och tänkte lägga på annonser fick jag meddelandet att det inte gick, The Orchard Music Group äger upphovsrätten på musiken jag använt. Jag kunde ha kvar videon, men inte tjäna pengar på den. Jag hade hämtat musiken från Kevin Macleod som påstår att han har upphovsrätten till musiken. Han ger andra rätt att använda den så länge man skriver vem som använt den. Det här är inte första gången någon som använder hans musik får detta problem. Läs Macleods kommenterar på Incompetech.com. Ska man tro de träffar man får när man söker på ”The Orchard Music Group” är det lätt att få en bild av att det är Macleod som har rätt. Jag har inte hittat någon kommentar av företaget som balanserar kritiken mot dem.

Jag tycker att det är bra att Youtube har rutiner som fångar upp när någon publicerar något de inte har rättigheter till. De har tagit åt sig av kritiken från skivbolag och andra med upphovsrättsskyddat material. Jag anser inte att man ska kunna sprida musik och filmer som man vill. Det är rätt och rimligt att den som har upphovsrätt på något kan stoppa andra från att sprida det på internet eller tjäna pengar på det.

Trots att jag inte kan få en andel av annonsinkomster visas reklam jag i vanliga fall kan välja bort i filmen. Andra har upplevt samma sak som mig och de spekulerar och på om The Orchard får pengar för annonser i filmer med musik som de påstår att deras komponister har gjort.

Jag har upphovsrätten till allt i filmen, bortsett från musiken. Jag har inte gett dem rätt att tjäna pengar på min film, men enda sättet att stoppa dem från det är att ta bort den från Youtube. Det handlar inte om några stora summor, men det handlar om principer.

Jag hoppas att det stämmer att Macleod har upphovsrätten till musiken och att The Orchard inser att Youtubes sökning efter skyddat material gav ett felaktigt resultat denna gången. Har jag inte rätt att använda musiken byter jag bara musik till en annan som förmedlar den samma känslan. Oavsett om jag måste byta musik eller Macleod får rätt kommer videon inte publiceras förrän i mitten av augusti då jag kommer tillbaka från Skottland. Fram till dess kan du följa med på de naturupplevelser man kan uppleva ute på Nordsjön och längs Skottlands kuster genom text och stillbilder på min blogg.

Posted in Om sidan, Segeltur, Video.