Nytt projekt: Recept

Framöver kommer jag testa ett antal recept för att lära mig mer om bildbehandling. Resultatet kommer du kunna se här på bloggen, både lyckade och misslyckade bilder.

När fotograferar pratar om recept är det inte säkert att det handlar om mat, det kan också handla om bildehandling. Ofta pratar man om Photoshoprecept, även om det är andra program som används. Jag har ett projekt på gång, jag ska gå igenom ett antal Photoshoprecept framöver och testa dem på olika typer av naturbilder.

Naturfotografer är speciella. Vi anser att man inte får manipulera bilderna och skapa effekter i datorn, samtidigt gör vi en hel del saker, både i datorn och i kameran, som inte är naturtroget med hjälp av slutartider och kurvor. I tävlingar finns det ofta regler som ska säkra att inga manipulerade bilder slipper genom. Det finns ett exempel på att en fotograf vann ett mycket prestigetungt pris, men när man upptäckte att han hade klonat bort en liten skräpbit som låg i ett hörn blev han diskad. Denna skräpbit hade kunnat döljas om han gjort den delen av bilden mörkare. Detta och att vi hellre ligger på alla fyra i en blomsteräng än sitter framför datorn och redigerar bilder är kanske orsaken till att naturfotografer kanske är de sämsta fotograferna på bildbehandling.

fotoblogg-projekt-photoshoprecept-forsta_inlaggJag ska inte gå in på etik runt naturbilder i detta inlägg, det får bli i ett annat. En del recept jag ska testa går långt över gränsen för var de flesta anser är naturligt och tillåtet för en naturfotograf. Om man tycker att det blir för extremt är det lätt att lägga redigeringen i ett eller flera lager och ändra genomskinligheten i dem för att minska effekten. Jag hoppas att jag på detta sättet ska lära mig nya funktioner och deras potensial, inte bara när jag går långt över gränsen för vad som är ”tillåtet”, men också för att göra mer naturliga ändringar.

Posted in Photoshoprecept.