Photoshoprecept: Pastellkontrast

Pastellkontrast får fram djupare skuggor och ger en dramatik till bilderna som kräver lite mer experimenterande för att få fram i en råkonverterare.

Detta photoshoprecept har jag hämtat från Sannas Photoshoprecept, en sida med många recept som minskar mättnaden i bilderna. Effekten man uppnår med receptet är dovare färger och starkare kontraster, framför allt de mörka tonerna blir mörkare med detta recept. I inlägget har jag först ”orginalbilderna”, bilder med liten bearbetning innan de lastades upp på min fotoblogg. De är inte helt utan bearbetning, det är några grundinställningar som jag gör på alla bilder som jag också gjort på dessa.

I detta photoshoprecept är det inga inställningar som man kan variera, alla har därför gjorts på samma sätt, bortsett från opaciteten i lagret där ändringen har gjorts. Jag har använt 60 – 100 % opacitet.

Barr

Jag började med att testa photoshopreceptet på en makrobild tagen en vinterdag. Bilden är i utgångspunkten lite kontraster och inte specielt starka färger.

Barr

Med klassisk pastellkontrast blev bilden mer dramatisk. Kontrasterna ökade och den blev gulare, det har gjort att man får en känsla av att mättnaden har ökat.

Höstlöv

Nästa bild blev en bild som sedan innan hade starka gula färger och en del kontraster.

Höstbild

Här får man fram gulfärgen bättre och mörka skuggor, för mörka skuggor för att vara naturligt.

Järv

Så till en bild som kan behöva starkare kontraster. Denna bild togs när det var snö i luften, som kan minska kontrasterna.

Järv

Här har också skuggorna i bakgrunden blivit onaturligt mörka och järven är mörkare än vad de brukar vara. Den är tagen i snöväder, då brukar motiven ofta bli gråaktiga. Detta har nästan försvunnit efter att jag använt receptet, värt att komma i håg om det blir för mycket snö på bilderna.

Dimma

Denna bild är tagen en dimmig dag som viskar ut kontrasterna.

Dimma

Återigen har bilden blivit gulare. Denna gång har färgerna blivit mindre tydliga. Här har jag låtit opaciteten vara hög för att låta den vara onaturlig. Kontrasterna och gulsticket ger en känsla av ett gammalt fotografi.

Landskap

En landskapsbild tagen när solen gått ned under horisonten.

Landskap

Här blev det bra kontraster i snön, men ser man i himlen blir effekten överdriven. Genom att använd en mask kan man få fram effekten i snön, men låta himlen vara opåverkad.

Om du klickar på bilderna så hela bilden täcker skärmen och sedan går vidare till den redigerade versionen ser det ut som att orginalen har fått ett grått lager över sig som inte ser naturligt ut. Det är vanligt att en bild man tycker är naturlig och bra när man ser den ensam blir onaturlig eller dålig när man ser den tillsammans med en version som är hårdare bearbetad.

Det som framför allt är bra för en naturfotograf är att få fram kontrasterna. Det är möjligt att få fram också genom att ändra ljusstyrkan i delar tonomfånget, men utan en preset som kräver det mer experimenterande som tar lite tid. Denna funktionen går snabbt att få till och om man använder den flera gånger kan man ordna en action med snabbtangent för att det ska gå ännu snabbare.

Posted in Photoshoprecept.