Ökta vikter och sparade vikter på nästa tur

Det är alltid en fördel om man har en lätt ryggsäck. Ska jag klara att hålla den vikt jag hade i år genom att byta ut en del utrustning, även om det blir en del fler saker som måste med på en ännu längre tur?

När jag startade sommarens långvandring var inte tanken att det skulle bli en genrep inför nästa års tur då jag ska vara ute i ett helt år. Det blev ändå mycket tankar om praktiska saker inför kommande långtur. Under turen har jag bland annat gjort en del funderingar över många aspekter om långvandring som man inte tänker så mycket på när man bara är ute i någon vecka, bland annat elförsörjning. En annan sak jag tänkt en del på under många timmars vandrande är att spara vikt. Även om jag inte tyckte att ryggsäcken var så tung i förhållande till längden på dagsetapper så har jag inte något emot att spara vikt där jag kan, det kommer dessutom bli några extra saker när som jag måste ta med när jag ska vara ute ett helt år. Här kommer några tankar runt hur jag ska spara vikt, men också vad som kommer väga mer nästa år. Listan tar utgångspunkt i utrustning för sommaren, jag ska dela in året i olika årstider, eller packningstider kanske är ett bättre ord, med vad jag behöver under olika delar av året och få saker skickade med post. Jag kommer skriva mer om när jag tänker att jag behöver byta ut utrustningen och vad som måste bytas i senare inlägg.

Optimus Nova

Optimus Nova är ett praktiskt, men tungt kök.

När man står i affären och väljer friluftsutrustning är det vikt, funktionalitet och pris som ska vägas i hop. Vikt har ofta vägt lätt i denna ekvation för mig. Jag har sällan bråttom, en tung ryggsäck är därför inget stort problem. Av ekonomiska- och miljöskäl har jag dessutom som princip att det jag köper ska slitas ut innan jag köper nytt. Det som tar lång tid att slita ut vill jag bara ha en av. Det har gjort att jag bara har en brännare, en Optimus Nova, som är tung, men fungerar bättre på vintern än ett gaskök. Detta har också gjort att min sommarsovsäck är en 20 år gammal syntetsäck från Caravan, vikt: 1,65 kg. Jag har hört någonstans att en gång i tiden var Caravan världsledande inom produktion av sovsäckar, nu var det länge sedan jag senast hörde talas om märket, det säger något om hur gammal och omodern sovsäcken är.

Ökad vikt

Dator

Ja, jag ska faktiskt ha med mig en hel dator. Ska jag kunna ordna med bra bilder till bloggen krävs det mer än en mobiltelefon. Jag har inte heller tänkt vänta med allt jobb med sortering av bilder till jag kommer tillbaka. Från sommarens tur hade jag med mig över bilder 1500 hem, tar jag lika många varje månad på nästa långtur betyder det över 18 000 bilder som ska sorteras, det låter inte roligt att samla på sig. Man får små datorer på runt 1,4 kg.

Solceller

Det behövs också el till alla prylar. Om man ofta sover inne i stugor med el är det inget problem, men jag räknar inte med att göra det specielt ofta på sommaren. Jag planerar därför att köpa solceller. Jag har inte hittat någon i Sverige som säljer portabla solceller som kan användas till att ladda en dator, de flesta laddar bara genom USB. På Amazon hittade jag flera som ska gå att ladda en dator med som väger 1,4 kg. Så kommer frågan om den kan ladda när man är på tur i Norden, specielt när man kommer ut på hösten, det måste undersökas. När solcellerna har en effekt på 40 watt står det på en del att de kan ladda bärbara datorer, 60 W borde ge betydligt mer el, samtidigt som de bara väger något hekto mer.

Tvål och schampo

Jag hade varken med tvål eller schampo på tur denna sommaren, det fick räcka med kallt fjällvatten och mossa, det måste med på nästa långtur. Det blir runt 0,2 kg.

Tvättmedel

En månad utan tvättmedel sätter sina spår på kläderna, även om jag la sockorna i rinnande vatten någon gång ibland. Nästa tur blir med tvättmedel. Vikt cirka 0,1 kg.

Laddare till kamerabatterier

På sommaren krävs inte så mycket el till kameran. Slutartiderna är korta dygnet runt och det är inte kallt. Jag hade därför tillräckligt med batterier för att inte behöva ta med mig laddare på denna tur, men det måste med på nästa. Det blir 0,2 kg extra.

Pannlampa

I år var jag ute när det var som ljusast, det var dessutom i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna. En pannlampa hade jag därför inget behov för. Nästa år startar jag någon gång i juli längst söderut i Norge. En pannlampa blir därför ett måste. Jag har en tung pannlampa med kraftig ljusstyrka. Den är bra att ha när det är mörkt en stor del av dygnet, men jag kan nog starta med en som väger omkring 0,05 kg.

 

Sparad vikt

Friluftskök och kastruller

Jag använder Optimus Nova med en helt vanlig kastrull och stekpanna som lock. Nova är praktiskt eftersom det kan användas med de flesta bränslen och fungerar på vintern, men det är tungt. Jag hade nog också klarat mig med en lite mindre kastrull. Ett lätt gaskök med en lätt kastrull, till exempel Primus Lite XL, kan spara 0,55 kg. Nu får man tag på gas från Primus på de flesta bensinmackar och om en ort inte har bensinmack hittar man gas i mataffären. Man använder inte så mycket bränsle under en tur, denna sommaren använde jag omkring 0,5 liter bensin på fyra veckor, men jag värmde inte upp frukost och åt bara varm lunch i bland. Jag använde dessutom ved när jag hade möjlighet till det.

Gas är lite lättare i förhållande till energiinnehållet. Det får man dessutom tag på i mindre förpackningar, fotogen får man sällan tag på i mindre förpackningar än en liter. Gaskök under den varmare delen var året kan därför också spara en del vikt genom mindre bränslevikt.

Stativ

Jag använder ett lätt aluminiumstativ på turer då jag inte orkar ta med mitt tunga stativ. Det väger 1,3 kg. Ett kolfiberstativ tar upp vibrationer bättre och man klarar sig därmed på ett lättare utan att få mer vibrationer. Kanske blir det ett kolfiberstativ till nästa år, men då blir det nog ett i samma viktklass så tar jag ut kolfiberns fördelar i bättre bildkvalitet.

MP3 spelare

Min MP3 spelare väger inte mycket, 0,075 kg. En telefon kan användas i stället om man har tillräckligt med batterikapacitet. Med hjälp av solcellerna borde det inte bli något problem med energitillgången. Problemet blir då om telefonen går sönder, då blir det lite att göra i tältet på kvällen.

Sovsäck

Som jag nämnt över så är min sovsäck gammal och tung. Om jag byter ut den mot en lätt dunsovsäck med hög kvalitet kan jag spara 0,65 kg.

Ryggsäck

Mindre vikt i ryggsäcken betyder behagligare vandring.

Mindre vikt i ryggsäcken betyder behagligare vandring.

Min ryggsäck har börjat bli mycket sliten, sömmar som utsätts för stor belastning har börjat gå upp. Bärsystemets metalldelar har gjort hål på tyget på flera platser. Jag räknar med att den håller till nästa sommar, men inte längre. Ryggsäcken är en Bergans Alpinist på 130 liter och väger ungefär 4,6 kg. Bergans har uppdaterat ryggsäcken en del sedan dess, väljer jag en ny Alpinist av samma storlek sparar jag 0,3 kg. Alpinist är en säck som är helt ok, men jag har inget intryck av att den är bättre än andra säckar. Ska jag välja en annan modell kommer frågan vilken storlek jag ska välja. Det är sällan jag har helt full ryggsäck, jag minns inte när den senast var för liten. Med en ny dunsovsäck sparar jag lite plats i ryggsäcken. Man kan också spänna saker utanpå ryggsäcken, men det bör inte göra att det blir svårare att öppna ryggsäcken på grund av att något sitter i vägen. I tillägg till stativ, spade och andra långsmala saker så har de flesta ryggsäckar bara en bra plats att placera saker utanför ryggsäcken utan att det är i vägen, där har jag fram till nu haft ett liggunderlag. Jag har nu gått över till uppblåsbart liggunderlag som inte tar specielt stor plats i ryggsäcken, det gör att jag kan spänna tältet utanför ryggsäcken där jag tidigare hade liggunderlag av cellplast. Samtidigt måste man komma i håg att man inte bara måste få saker med sig, man måste också bära bekvämt, även om packningen är tung. Att köpa en liten ryggsäck och spänna saker utanpå kan bli problematiskt, mer om detta i min artikel om Ryggsäck till tälttur.

Man borde kanske tänka att om ryggsäcken aldrig är för liten är den för stor. En onödigt stor ryggsäck gör att man bär onödigt tungt. Norrøna Para Ranger är en ryggsäck som är lite mindre än min nuvarande ryggsäck, men väger 0,8 kg mindre. Kanske klarar jag mig med en ännu mindre och lättare.

 

Då hamnar jag på pluss 1,3 kg i grundpackning i förhållande till packningen jag hade med mig denna turen. Skriv gärna en kommentar om du har tips på hur jag kan spara mer vikt. Tips om att lämna fotoutrustning hemma kommer tas bort av moderator.

Posted in Förberedelser inför långtur.