Photoshoprecept: Svartvitt foto

Detta recept ser jag egentligen som ett arbetsflöde till svartvita bilder, inte ett vanligt Photoshoprecept. Det ger inga starka effekter, om man inte drar i spakarna ordenligt eller går långt i hur man gör delar av bilderna mörkare eller ljusare.

Detta recept har jag hämtat från Momandcamera.com. Grunden i detta recept är att man först ska öka kontrasterna så mycket att det blir för stora kontraster på en färgbild, när man gör om till svartvitt blir det mer lagom. Därefter kan man börja ändra hur ljus olika delar av bilden ska vara. Det är lite instruktioner om var bilderna borde vara ljusare, det är bara att testa sig fram.

Photoshopreceptet innehåller bland annat ett moment som inte anses tillåtet bland de flesta naturfotografer, bland annat ta bort störande saker.

Torvull

Fint, gult kvällsljus, hur blir det med receptet i svartvitt?

Torvull

Här har jag fått fram starkare kontraster. Även om det gula ljuset var en del av det som gjorde orginalbilden bra så har den kvar många av kvaliteterna, bland annat på grund av starkare kontraster och belysningen i torvullen.

HJortronblad

En bild från morgonen efter bilden över. Här har ett hjortronblad fått vara motivet med annan vegetation i bakgrunden.

HJortronblad

Starkare kontraster har behållit många av kvaliteterna i färgbilden. Samtidigt har bakgrunden blivit lugnare när färgerna försvann.

Jutulhogget

Återigen en höstbild, men när jag sett på den har jag tänkt att det inte bara är de gula björkarna i bakgrunden som gör bilden, men stenarna med lavar i förgrunden, stocken och de branta bergsväggarna.

Jutulhogget

När jag ser bilden svartvit ser jag att den har förlorat betydligt mer av sina kvaliteter än jag tänkte. Min första tanke var att jag borde ha använt större kontraster, men det gav inte så stor förbättring, det är dessutom en av de bilder där jag ökat kontrasterna mest.

Vattenfall

Dramatisk bild med en känsla av utsatthet. Det brukar ofta blir bra när man gör om till svartvitt.

Vattenfall

Denna gör sig mycket bra som svartvit bild. Färgerna var sedan innan otydliga, då är det ofta bra att gå hela vägen och ta bort dem helt.

Granskog

Återigen en bild där det gyllene kvällsljuset är ett viktigt element, men också mönstret av granarna är en viktig kvalitet i bilden.

Granskog

När bilden gjordes om till svartvit och fick större kontraster försvann mycket av det som gjorde den bra, men mönstret kom fram tydligare som ger bilden andra kvaliteter än orginalet.

Jag har inte arbetat så mycket med svartvita bilder, men det är en sak jag gärna vill lära mig mer om. Det viktigaste jag tar med mig som lärdom från detta recept är att man måste dra upp kontrasterna kraftigt när man har svartvita bilder, när färgerna försvinner är det bara kontrasterna man har kvar till att göra bilden bra.

 

 

Posted in Photoshoprecept.