Status på planeringen inför långtur

Jag får ofta frågor om hur det går med planeringen inför min långtur genom Skanderna som jag ska ut på i nästa sommar med slut sommaren efter. Som regel svarar jag att det är mycket tid kvar och det är inte så mycket som behöver planeras. Det är inte hela sanningen, här kommer en statusuppdatering på några små, men viktiga saker jag gjort den sista tiden.

Sidan innehåller annonslänkar för Outnorth.

Jag har börjat uppdatera färdvägen. Jag gjorde en grov skiss på färdväg för ett halvt år sedan som skulle ge 2900 km att gå. Jag ser nu på betydligt fler omvägar till fina områden. Jag är inte färdig med att gå igenom hela turen på nytt, men det jag gått igenom fram till nu har blivit nästan 2/5 längre. Färdvägen kommer i ett eget blogginlägg i löpet av hösten.

Jag har god koll på vilken utrustning jag ska ha med mig, bortsett från en liten detalj som kommer skilja denna turen från tidigare turer. Jag ska blogga under turen, inte som i somras när jag skrev ned utdrag av inlägg med penna och papper och sedan satte i hop till blogginlägg när jag kom hem. Det kräver mer elektronik, och inte minst mer el. Hur får man tag på det på tur? Jag skrev i ett tidigare blogginlägg att jag ska köpa solceller, det finns många lätta som ger mycket effekt. Nu har jag börjat fundera på om jag ska använda ett batteri som man kan ladda datorer med istället, eller ett extra internt batteri till datorn. Problemet med externa batterier är att det är få som kan ge tillräcklig mycket spänning för en dator, men det finns några. Eller kanske en kombination mellan solceller och batterier. Det finns också små vedeldade kök som kan ladda med USB uttag. Dessvärre känner jag inte till att det finns datorer som kan laddas med USB, men om man lagrar energin från köket på ett batteri och sedan laddar datorn kanske det går, men det blir ett halvt kilo tyngre än kombinationen solceller och batteri. Det hade annars kunnat ge bäst tillgång till energi. Är det barmark hittar man i stort sett ved till en liten brasa, även på fjället. På vintern hittar man inte så mycket ved på fjället, men då ger inte heller solceller så mycket. Det är dessutom när jag är vid samhällen och har täckning som jag kommer behöva el till datorn, då är man ofta i dalar där det finns skog.

KartaJag har skickat mail till några personer som nyligen har gjort liknande turer för att se om de har kartor som de vill sälja. Efter en grov uträkning baserad på den gamla rutten kom jag fram till att jag skulle behöva köpa kartor för 8000 kronor om jag måste betala fullt pris. Hittar jag inte någon som vill sälja begagnat hoppas jag på att hitta något företag kan tänka sig att sälja ett stort antal kartor till ett bra pris.

Jag har tagit kontakt med flera olika företag som tillverkar eller säljer produkter som jag kommer behöva köpa inför turen. Har kommit fram till att det är utgifter på cirka 32 000 kronor till utrustning, kartor som jag nämnt över är inkluderat. Det blir garanterat fler saker när det närmar sig, men det är vad jag kommit på fram till nu. Jag hoppas på att få rabatt mot uppmärksamhet på bloggen.

Skickat mail till Skatteetaten (norska Skatteverket) och frågat om skatteregler när jag kommer uppehålla mig i Norge utan fast adress och skriva mig i Sverige. Jag har fått svar och skickat ny fråga eftersom de (som många gånger tidigare) bara svarat på delar av mina frågor.

Undersökt reseförsäkring. Kan konstatera att det blir dyrt med en vanlig reseförsäkring för ett helt år. Det är egentligen inte så mycket av det en vanlig reseförsäkring täcker som är viktigt för en långvandrare i Norden. Sjukvård får jag vilket fall som helst som alla nordiska medborgare. Kostnaden för biljetter som inte kan användas om jag blir sjuk när jag ska starta är inte så stor och det har ingen större betydelse om jag startar turen lite senare. Det är kanske framför allt på grund av att packningen kan bli stulen som jag behöver en försäkring, men mycket av utrustningen är gammal vid det här laget, så det är inga stora summor jag får i ersättning om jag förlorar ryggsäck med innehåll och när senast hörde du om någon som blev bestulen på all packning under en tur? Jag har hört om personer som lämnat kamerautrustning i tältet som har blivit stulet, men jag tar alltid med mig värdesaker när jag lämnar lägret. Jag hittade ett företag som har ”semestergaranti” som täcker diverse olika saker om man inte kan göra det man planerat, till exempel på grund av försenat bagage eller skador. Täcker det skavsår eller att skorna blir utslitna så man måste vänta några dagar på att fötterna läker eller man får de nya skorna med posten? Ska undersöka vidare vilka försäkringar som behövs.

Börjat på en lista vilken utrustning jag behöver när. Jag är inte färdig med den ännu, men lägger senare ut ett blogginlägg med mina tankar om vilka tider på året olika delar av utrustningen behövs.

Och inte minst så har jag byggt upp förväntningarna inför turen.

 

 

 

Posted in Förberedelser inför långtur.