Sol, stiltje och sediment

Årets första segeltur blev i strålande väder, men också dimma och oförutsedda problem när turen nästan var över. 

Dimman låg tät på Oslofjorden när vi kom till hamnen. Att ge sig ut direkt var inte att tänka på. Det var vilket fall som helst inte planen. Några småsaker och en större sak skulle ordnas.

Den större visade sig vara större än vi trott. Det var lika bra. Det var först när det blivit mörkt som dimman lättat tillräckligt för att vi skulle se till Bastøy, Norges Alcatraz. En fängelseö som blivit känd av filmen Kongen av Bastøy och ekologiskt jordbruk.

Det blev en natt i hamnen. Vi vaknade till strålande sol och svag vind. Vi gav oss ut och hissade segel. Ibland kom vi framåt. Ibland låg vi stilla. Ibland åkte vi bakåt. Det hade ingen stor betydelse. Bolærne, vårat mål för dagen var inte långt bort.

Söndagen bjöd på samma väder som dagen innan. I början. Dimma byggdes upp ute till havs framåt dagen. Den varma vårdagen blev kall när sydliga vindar förde med sig fuktig luft. Dimman kom närmare. Skulle vi hinna fram innan sikten försvann?Morgon

Vi hade hamnen i sikte, när fartyg som låg för ankar några få hundra meter från oss blev disiga. När vi tog ned seglen trodde vi att vi hunnit i tid. Vi körde för motor mot öppningen i piren. Så kom vi inte längre. Motorn gick. Propellern snurrade. Vi kom inte framåt. Inte bakåt heller. Vi satt fast. Det hade blivit grundare under vintern.

Vi kom runt. Praktiskt med en båt med utombordsmotor så man kan bestämma riktningen på propellern och vrida sig loss. Bokstavligt talat ett stenkast från båtplatsen var vi tvungna att vända.

Det närmade sig ebb. Vi gav oss till en annan båtklubb och hittade en ledig plats där vi åt middag. Vi studerade diagram över vattenståndet. Skulle vi komma in när vattnet stigit några centimeter?

Efter några timmar lossades förtöjningarna. Vi närmade oss hamninloppet. En sista diskussion om var det borde vara djupast och så gjorde vi ett nytt, försiktigt försök.

Det gick trögt när vi skrapade kölen genom sanden, men vi kom igenom.

Rep

Redo för segeltur.

Ejder

Ejderflock i båthamnen.

Segel

Det var varierande vind under större delen av helgen.

FIskespö

Det var ingen fisk som lurades av Thomas försök att ordna middag.

Dimma

Dimman kom närmare

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Segeltur.