Solens och Sølens återkomst

De flesta jag mött på min långtur har klagat på vädret, för mig blev det dåligt väder när värmen kom med allt den förde med sig.

Första dagen efter Grövelsjön var det soligt väder, men ändå svalt och behagligt att vandra. Jag gick mot sydväst, det var nästan hemåt, måste bara runda Femunden och Sølensjøen, två sjöar som ligger mellan Grövelsjön och Rendalen. Gutulia nasjonalpark låg nästan på vägen, planen var därför att ta en liten omväg förbi för att se hur denna lilla nationalpark ser ut. Detta blev första dagen som jag fick ordentlig utsikt mot Sølen, mitt hemfjäll. Jag har visserligen skymtat Sølen mellan molnen tidigare, men det blev något helt annat komma över en kulle och se Sølen resa sig med all sin prakt över fjällen runtomkring. Det var en välkänd syn, trats att ett fjäll har ett annat utseende från nya vinklar, detta var inte en vinkel jag var van att se Sølen från. Det var skönt och hemtamt, men samtidigt ett tecken på at turen led mot sitt slut.

Bra väder

Den första av flera dagar med sol och blå himmel.

Senare på eftermiddagen blev det för varmt och mycket mygg och knot. Jag hade hade nästan heltäckande klädsel i värmen, inklusive myggnät. Med värmen kom också pollen. Ibland var jag tvungen att stanna, ta av mig myggnätetoch nysa i några minuter. Det var skönt att komma fram till lägerplatsen, men då kom problemet var jag skulle tillbringa resten av eftermiddagen. Ute bland myggen? I det varma tältet? Till slut bestämde jag mig för att lägga mig i tältet. Jag fyllde vattenflaskan, öppnade allt jag kunde i yttertältet och la mig i skydd för myggen. Det var varmt, men en och annan vindby gav lite välbehövlig cirkulation. Liggunderlaget hade jag inte blåst upp ute eftersom jag hade bråttom in i skydd från myggen. Det är för långt att blåsa upp när man sitter upp i tältet, jag la mig därför på tältgolvet med liggunderlaget över mig och började blåsa. Detta var riktigt skönt, mossan var mjuk och sval, betydligt behagligare än ett liggunderlag. Jag blev liggande på golvet och somnade. Jag vaknade en timme senare då det blivit fotoljus.

Björkar i sol

friluftsblogg-langtur-sol-bjork_och_skugga

Grövelsjön i solsken

Skalbagge

Denna lilla krabaten var intresserad av min packning. Först kröp han på stekpannan, sedan tallriken för att till slut klättra upp på ryggsäcken.

Myggnät

Varmt, mygg och pollen.

Sølen

Det var en bra känsla att se Sølen långt bort i horisonten.

Sølen

Utsikt från Gutulia

Posted in Långa turer.