Solsken: Dåligt väder

Korta dagar på grund av dåligt väder kan vara bra, det kan till exempel göra att man slår läger vid en bra utkikspunkt.

De flesta jag har mött har klagat på vädret, för mig startade det dåliga vädret sista veckan. Att gå med tung ryggsäck i skogen i myggsäsong en varm sommardag är något jag helst undviker. Jag hade mina tvivel om att genomföra denna turen på det sättet som det blev med avslutning i en lång sträcka i skogen. Jag har alltför tydliga minnen av när jag skulle in i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark för några år sedan. Det var juli och knotten var extremt jobbiga, för att inte säga att de var en plåga. Att vara utan myggnät gick inte. Tog jag av det fick jag knott i näsan, öronen och ögonen. Öppnade jag munnen för att dricka för att dricka i den tilltagande värmen fick jag genast in knott i munnen och ned i halsen. Min enda tröst var att det bara var någon kilometer till kalfjället där det förhoppningsvis skulle bli bättre. Jag vet inte hur jag hade klarat av det om det var flera mil till jag kunde förvänta en lättnad i plågan.

Myggnät

Mygg från morgon till eftermiddag.

Några veckor innan jag startade turen läste jag en intervju med en person som är känd för att gå mycket på tur. Hon sa att 80 procent av dagarna är bara slit, men de sista 20 procenten väger upp för de dåliga dagarna. Jag anser att 90 % av dagarna ska vara minst 90 % njutning för att det ska vara värt att ge sig ut på tur. Dagen jag lämnade Gutulia nasjonalpark tänkte jag att nu har jag max två dåliga dagar kvar innan turen blir dålig.

Värmen gjorde att benen blev tunga, huvudet blev tungt. Allt blev tungt. Så fort jag stannade kom myggen som höll sig borta så länge jag gick . Jag såg på kartan, jag hade inte gått långt. Om bara några få km skulle jag upp på Sorkvola, ett litet kalfjäll som sticker upp över trädgränsen längs leden genom skogen. Det fick bli en kort etapp. Med korta, långsamma steg gick jag mot dagens mål. Jag hittade en lägerplats och satte upp tältet. Det började blåsa mer, det höll de flesta myggen och knotten borta . Jag satte mig utanför tältet och lutade mig mot ryggsäcken. Solen gick i moln på den alltmer molniga himlen. Jag tänkte att i morgon blir det regn, det blir nog härligt. Men innan det var dags för en ny dag som kanske skulle bli svalare väntade en solnedgång.

Ledmarkering

Sølen långt borta i horisonten.

Sølen långt borta i horisonten.

solnedgång

Krypljung

Jag aldrig sett så mycket krypljung som jag gjorde under dessa dagar.

Krypljung

Solnedgång

Posted in Långa turer.