Svår spårning av en stig

”Markert sti” stod det på kartan, men det stod inget om hur tydlig den skulle vara.

I går följde jag det som enligt kartan skulle vara en markerad stig. Det var en sanning med modifikation. Ibland var den markerad. Ibland var det en stig. Ibland både och. Ibland inget. Inte ens en indian hade kunnat följa den under en hel dag utan att tappa bort den.
Det gällde att följa med på kartan, även om det var lätt att slappna av i perioder när den var ovanligt tydlig. Ibland tänkte jag att det var lika bra att inte lägga ned energi på att försöka följa stigen, men det hände att jag skulle upp för branta sluttningar, då är det ofta bra att ha en stig att följa för att hitta bästa vägen mellan stup och snår.

Jag gick genom dimma, lätt regn och uppehållsväder stora delar av dagen. När jag börjat leta efter lägerplats kom ovanligt kraftigt regn in över fjället. Om man är mitt i en etapp och det regnar kraftigt går man bara vidare och låter regnkläderna göra sitt jobb. Ser man redan efter ett ställe att sätta upp tältet får man istället bråttom in i tältet.

Det var bara ett problem. Marken var ojämn eller riskerade att bli alltför blöt om regnet skulle fortsätta under natten. Jag gick vidare och hittade till slut ett ställe som var precis tillräckligt stort för ett tält.

Problemet med tältpltsen var att vinden kom från sidan. Jag har skrivit i mitt test av Hilleberg Akto att tältet inte klarar sidvind när det är fuktigt. Ytter- och innertält trycks mot varandra och man riskerar att få en del kondens i tältet. Det bra med tältplatsen jag hittat denna gång var att kondensvattnet skulle samlas i en pöl där det inte var i vägen, i alla fall så länge jag höll mig på liggunderlaget under natten.

Så kom jag på en bra idé som borde lösa kondensproblemet. Eller? Det borde finnas en hake, annars hade Hilleberg förberett alla Akto för detta. Genom att fästa ett snöre längst ned på tältduken kan man hålla ut yttertältet så det inte trycks in av vinden. Jag ska testa det under turen och uppdaterar eventuellt min artikel om Akto med ännu en förbättring man kan göra. Vinden avtog så jag kunde inte testa det ordentligt, men det verkar som en lovande lösning.

Sjö

Ska det verkligen se ut så här? Ibland får man överraskningar när dimman lättar.

Dimma

Kulle i dimman.

En

En efter regnet.

Björk

Det har inte varit så mycket höstfärger, men bladen har redan börjat ramla av.

Kraftlinjer

Området bär tydliga spår från elbolagens framfart. Här är kraftlinjer vid ett vattenmagasin.

Posted in Långa turer.