Tankar om tid och väder

Tid är inte alltid lätt att hålla rätt på när man är på tur, men man måste i alla fall veta hur många dagar det är kvar innan maten tar slut. Väder däremot håller man rätt på, men det kan bli stora fel i väderleksrapporterna, trots att de blir allt mer säkra.

Gruvorna i Røros behövde mycket ved, det hämtades bland annat från Femundsmarka. Här fanns det inte bara skog, det fanns också många sjöar som man kunde transportera stockarna på. När sjön tog slut byggde man en ränna som man skickade stockarna genom och ned till nästa sjö. Nu är det inte skogsdrift i nationalparken och utanför har timmerbilarna tagit över jobbet från hästar och hårt arbetande drängar. Rännorna används därför bara av padlare, det blir som att åka Flume Ride på Liseberg. Inte lika brant, men lika roligt.

Timmerränna

Är man på paddeltur kan man padla nedför en del av dessa gamla rännor.

När jag kom in i Femundsmarka hade jag tappat alla begrepp om tid, både tid på dygnet och vilket dygn. Det hade kanske inte så stor betydelse så länge jag kom hem till 9 juni, eller när det nu var jag sa till jobbet att jag senast skulle komma hem. Problemet var att jag var tvungen att hålla rätt på när jag tänkt vara framme vid nästa provianteringsställe. Jag vill helst unvika att räkna fel på dagarna och inse att matförrådet räcker för en dag, men det är två dagsetapper till nästa affär. Vilken tid på dygnet har mindre betydelse, det är vilket fall som helst ljust dygnet runt. På denna turen har jag blivit extra förvirrad på tiden. I vanliga fall har jag en klocka med kompass och höjdmätare på armen som gör det lätt att se vad klockan är. Armbandet har gått sönder och jag har inte fått tag på ett nytt. Började jag undra vad klockan var blev jag tvungen att öppna en av fickorna som är fäst på axelremmarna på ryggsäcken. Det är inte någon stor sak, men tillräckligt för att jag inte ska bry mig om att göra det mer än en eller två gånger om dagen.

Väderleksrapporten jag såg när jag var i Røros visade sig inte ens vara värd telefonen den visades på. Det förstod jag redan dagen efter då jag vaknade upp till snö på marken och nederbörd resten av dagen, det var spått ett antal plussgrader och möjligtvis lite nederbörd någon gång i bland. Detta fel såg ut att påverka resten av väderleksrapporten, det blev regnskurar och låga temperaturer flera dagar efteråt, trots att det skulle bli sol och varmt. Det betyder längre tid innan myggen kommer! Jag njöt av meteorologernas tabbe.

Fel i väderleksrapporten gjorde det mer intressant att läsa ”Mariners’ weatherhandbook” som jag hade på telefonen och läste i när jag hade tillräckligt mycket batteri. Dessvärre tar den boken inte hänsyn till att man i fjällen måste ta hänsyn till att vädret påverkas av att luft stiger när den möter en fjällkedja. Efter att ha studerat molnen kunde jag konstaterea att ett stort antal kall- och varmfronter hade passerat på några få dagar och att soligare väder borde ha kommit för länge sedan.

Timmerkoja

Det statliga skogsföretaget Statskog har flera kojor i Femundsmarka som står öppna för de som går förbi.

Sjö

Femundsmarka har precis som Rogen många sjöar och mycket skog.

Stenigt

langtur7-stig

Posted in Långa turer.