Mer snö

Det var en ovanligt kall vår och försommar i år. När folk längre söderut undrade om sommaren skulle komma handlade mina funderingar om hur många dagar med snö jag skulle få.

När jag vaknade upp på morognen efter att jag gått genom Røros var det vitt utanför tältet. Under natten hade det kommit några decimeter med tung, blöt snö som fortsatte att falla nästan hela dagen. Molnen var låga, men inte så låga att det skapade dålig sikt, de skapade bara extra dramatik i landskapet. Det var behaglig temperatur att gå i. Ryggsäcken kändes lätt. Både skor och regnkläder höll mig torr. Bäst av allt: Med detta vädret borde myggen hålla sig borta en stund till. Med andra ord, en bra dag, trots att sommarkänslan var långt borta. Bortsett från några gökar som tappert fortsatte att ropa i skogen tydde det mesta på att det var en sen höstdag.

Snö utanför tältet.

Jag följde leden från Røros till Femundsmarka. Vädret var varierande varje dag. Flera gånger om dagen mörknade molnen i väster och gav kraftigt regn. Ofta förebådades skurarna av kraftig vind som en påminnelse om att det var hög tid att sätta på sig regnkläder. Oftast varade skurarna bara några få minuter och regnjackan fick åka av igen och ligga i ryggsäcken i väntan på nästa skur. Det var irriterande med dessa korta regnbyar eftersom man måste stoppa och byta om hela tiden. Alternativet var att gå med den täta regnjackan även om det var uppehåll.

Första kvällen i Femundsmarka nasjonalpark började molntäcket spricka upp på kvällen när jag satt upp tältet, det såg ut att bli en mycket fin kväll. Jag började fundera på om jag skulle laga mat ute, men korta, kraftiga vindbyar gjorde att det blev lättare att laga mat i tältet. Det var lika bra, en hagelby kom innan jag hunnit äta upp. Jag låg och lyssnade på haglet som slog mot tältduken till dess att det slutade lika plötsligt som det börjat. Jag bestämde mig för att gå en tur och fotografera, men jag hade inte tagit många bilder innan det kom mer hagel, denna gången av det betydligt betydligt större hagelkorn. Jag gav upp fotograferandet och skyndade tillbaka till tältet medans haglet smattrade mot regnjackans luva. Ligga i sovsäcken och lyssna på podradio var en betydligt bättre sysselsättning i denna kväll.

Snö

langtur6-vandrar

Vandrar i snö

Bara några gökar påminde mig om att det inte var senhöst.

langtur6-back

Efter en snöig dag blev det några dagar med varierat väder, mest uppehåll med några skurar som snabbt drog förbi.

Efter en snöig dag blev det några dagar med varierat väder, mest uppehåll med några skurar som snabbt drog förbi.

Regn och vind

Plötsligt kom det en kraftigt hagelby och en del vind.

Sandstrand

Någon minut efter bilden över tog jag denna bild.

Posted in Långa turer.