Torkning av mat inför långturen

Med hjälp av en inglasad balkong kan det gå snabbt att torka mat, men det förutsätter att det blir sol.

Jag har tidigare skrivit om hur jag gör med mat på långturer, bland annat om depåer. I stort sett klarar jag mig på den mat som finns i vanliga mataffärer, men det finns ett undantag: Torkade grönsaker. För att få mer tillskott av näring under etapperna torkar jag grönsaker som jag sedan får när någon kommer på besök, eller det vilket fall som helst skickas ett paket med utrustning.

Hur man torkar mat har jag skrivit om i min artikel Torka frukt och grönsaker. Av miljöskäl vill jag helst inte använda ugn eller en elektrisk tork. Dessutom har inte en vanlig ugn den kapacitet jag behöver när jag ska torka för ett helt år. Nu har jag fått god hjälp av solenergi, eller skulle ha fått det i alla fall. Torkningen till långturen genomförs på en inglasad balkong med söderläge.

Torkad morotJag såg på väderleksrapporten för några dagar sedan, den visade en hel del sol. Dagen efter åkte jag till affären för att handla en del av det som skulle torkas. Maten skars upp och molnen kom. Väderleksrapporten fick fel. Det fina vädret med sol och lite moln ersattes med moln och lite sol. Broccolin fick ta en tur in i ugnen för att starta torkprocessen för säkerhetsskull.

Efter att det varit lite nervöst för om maten ska bli dålig kan jag nu konstatera att det nog går bra. Solglimt någon gång i bland gjorde att balkongen fick bra temperatur i perioder, även om det var kallt ute. Allt i första omgången är nu nästan torrt och jag ska våga mig på en ny omgång i kväll innan jag reser bort över helgen. I morgon eftermiddag kommer mer sol som borde höja temperaturen ordentligt, men det förutsätter att Yr får rätt denna gången.

Posted in Förberedelser inför långtur.