Uppladdning inför tjäderlek

De sista åren har jag haft fokus på tjäderlek på våren. På kvällarna har jag gett mig ut i skogen för att vakna upp till tjädrarna knattrande. Det är alltid en lika magisk stämning i skogen när hannarna går efter varandra med uppspärrade stjärtfjärdrar och näbben i vädret.

Tjädrarna flyttar runt en del på leken, för att få bra bilder måste man därför vara på plats flera gånger varje år för att veta var gömslet ska placeras. Jag har därför tänkt att jag ska fokusera på en lek varja år, istället för att både fotografera orrar och tjädrar.

Nu i år var det dags att hitta en orrlek och låta tjädrarna spela utan att mitt gömsle står i vägen. Det borde inte vara så svårt att hitta, till skillnad från tjäderlek så hör man dem på lång avstånd. Är man ute på tur en tidig vårmorgon hör man dem ganska ofta.

Jag har nu varit ute på tur tidigt på morgonen flera morgonar för att leta efter dem. I tillägg till att lyssna har jag varit ute på bra spårsnö där kampen om vem som är den mest atraktiva hannen borde visas tydligt. Hittills har sökandet varit resultatlöst. Alla platser där man normalt hör orrar är det helt tyst och det ligger inte en fjäder på marken. Det verkar som att det är ett dåligt orrår i år. Tjädrarna får nog sälskap av mig i år också. Nästa helg beger jag mig till tjäderleken, under tiden bygger jag upp förväntningarna genom att se på bilder från tidigare år.

Tjäderhöna

Tjäderhöna

Tjädertupp

Tjädertupp

 

 

Posted in Fotografering.