Vad är oskarp mask?

En oskarp mask är en metod för att göra bilder skarpare. Det kan låta som ett dåligt namn när man ska göra bilden skarpare, men det finns en logisk förklaring.

För att göra en bild skarpare ökar man kontrasterna i gränszonen mellan två objekt. Det ljusa objektet blir ljusare när gränsen och det mörka blir mörkare. Resultatet blir en bild som upplevs skarpare.

På den tiden då man hade mörkrum gjorde man ett positiv med mindre kontraster från negativet. Det betyder att man fick en genomskinlig film där det mörka var mörkt och motsatt. I ett negativ är de områden som ska vara ljusa på den färdiga bilden mörka. Positivet gjorde man oskarpt.

När man la positivet och negativet över varandra fungerade positivet som en mask som hindrade ljus att nå fotopappret. Masken var oskarp.Havssula

I dag är oskarp mask den vanligaste metoden att göra bilder skarpare digitalt. Effekten är densamma, men man ser resultatet direkt och kan göra lätt göra förändringar i hur masken ska vara.

Läs mer om metoden i min artikel om Oskarp mask och smart skärpa.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Vanliga frågor.