Vandring längs Gotlands stränder

Många tänker framför allt på fjäll när de planerar sina vandringar. Den som åker till Gotland istället borde inte bli besviken.

Planen var att vandra när jag kom till Gotland. Jag sökte därför på ”vandringsleder Gotland” för att se var det finns bra områden att vandra i. Första träffen gav nedslående resultat. Det finns få vandringsleder på Gotland, stod det.

Jag behövde inte läsa så mycket mer för att det skulle verka betydligt mer positivt. Få vandringsleder, men Gotland har stränder som är lätta att gå längs. Inte som i Stockholms skärgård där det är hus och stugor ned till strandkanten överallt. Här är stranden för alla.

Jag skulle inte bli besviken. Efter ett antal härliga dagar med vandringarr över strandängar och stenstränder, mellan fåglar och turister, förbi raukar och fossiler kunde jag konstatera att Gotland är ett bra landskap att vandra i. Sörmland har Sörmlandsleden, men Gotland väger upp det med god marginal med sina ödsliga stränder. Huvudetapperna på Sörmlandsleden har jag avverkat. Vandra runt Gotland har satts upp på listan över saker som borde göras när jag får möjlighet.

Sandstrand

Sandstränder kan vara tunga att gå på, men ger bra sommarkänsla.

Stenvägg

Stenvägg på gammalt kalkbruk.

Spindelnät

Spindelnät

Skräp

Längs en del stränder ligger det en hel del skräp. Skräpigaste stranden jag besökt hittills i år var i Lidö naturreservat. Att jag tog famnen full med skräp och lämnade i en soptunna i naturhamnen gjorde ingen stor skillnad.

Markering

”Rösena” är lite mer avancerde längs kusten än på fjället.

Vandring

Vandring längs stenstrand, en vanlig typ av strand på Gotland.

Ekorre

Ekorre

 

Posted in Korta turer, Segeltur.