Vikten av rätt packning

Är det värt att värma gasflaskan i sovsäcken innan jag lagar mat för att spara vikt genom att inte ta med ett multibränslekök? Är det värt att ta med sågen som väger något hekto för att samla ved snabbare och kunna elda med större grenar? Är det värt att köpa ett nytt stativ som både är lättare och stabilare? Det är bara några av frågorna jag har tänkt på inför min nästa långvandring.

När man ska vara ute länge tänker man noga genom all utrustning som ska med. Utrustningen ska trots allt bäras långt i ryggsäcken, det blir därför extra viktigt att inte ta med sig med än nödvändigt. Samtidigt ska man vara ute länge, friluftsutrustning som gör turen bättre måste man klara sig utan i lång tid om man lämnar det hemma.

StativhuvudNär man först har bestämt sig för att något ska med är det viktigt att den fyller den funktion den ska på bästa sätt till låg vikt. Stativet är en sak jag funderat mycket på. Jag köpte ett lätt och billigt stativ när jag studerade och hade en begränsad budget till kamerautrustning. På många sätt var det ett bra stativ, i alla fall till det priset. Problemet var att kvaliteten inte var den bästa, eller så måste man bara acceptera att ett stativ slits ut efter många års användning. I början var det inga problem. Efter ett tag blev det glapp lite här och där, minsta lilla vibration blir onödigt stor. När man inte vill att stativet ska vara utfällt i spagat måste man lirka in benen. Flera delar har fallit av, bland annat en fot.

Det gamla stativet fick bli med på Sörmlandsleden, men nu får det vara nog. Jag hittade ett betydligt lättare stativ med bättre stabilitet. I fortsättningen blir det Sirui T-024X då mitt tunga stativ blir för tungt. Det är inte det stabilaste stativet, men det kan man inte förvänta sig när det är så lätt. Stabiliteten är i alla fall bättre än med det gamla, men nästan till halva vikten.

Posted in Förberedelser inför långtur.