Så har jag råd att gå på tur

Många undrar hur jag har råd att vara länge på tur. Ett av svaren hittar du bland matlådor och cyklar på campus.

Ingressen på dagens inlägg har hämtat inspiration från suspekt reklam man ofta ser på internet. I min serie om de vanligaste frågorna jag får om mina turer har jag nämligen kommit fram till hur jag har råd att genomföra dem. Tidigare frågor var: Hur hittar man dricksvatten längs Sörmmlandsleden? Hur gör du med mat på långturer? Är man inte ensam när man går på tur själv?

Dagens fråga kan först verka naturlig, det är mycket pengar jag inte får in på kontot när jag är på tur istället för att sitta på mitt kontor. Samtidigt blir jag förvånad över frågan. När jag var student var det flera som tog ledigt för att resa runt som backpacker eller liknande. Själv åkte jag skidor från Grövelsjön till Treriksröset under en vinter. Jag minns inte att det var någon som ställde frågor om hur jag hade råd med det, eller att jag hörde andra få frågor om hur de klarade sig ekonomiskt på sina resor. Det var helt naturligt att man kunde göra det.

Sjung om studentens lyckliga dagar

Varför kan studenter med låga inkomster ta ledigt en termin eller ett år när vi inte råd med detsamma efter att inkomsten blivit betydligt högre? Har CSN ett extra bidrag studenter kan söka om de planerar att genomföra en lång resa?

PengarTill dig som en gång i tiden studerade: Har du funderat på vilken levnadsstandard du klarade dig på? Har du tänkt på alla prylar du köper varje år och hur stort hus du bor i? Om du vill ge dig ut på långa resor, vad är det som gör att du inte längre lever som en student så du får råd med det? Du kanske svarar att du fått barn. Då har allt ändrats sedan du var student, ekonomin är inget undantag. Om du planerade att få barn var det din prioritering, det är inte en hemlighet att utgifterna ökar när man blir fler i hushållet. Har du köpt hus och måste betala ned på lån? Vad gjorde att du klarade dig med en liten bostad tidigare? Har du köpt bil? Vad gjorde att du klarade dig utan bil när du studerade? Reser du långt bort på semester varje år? Varför klarade du dig med kortare resor när du studerade?

Tänk dig att du flyttar från föreläsningssalar till ett kontor, men de enda ökade utgifterna är förlorade studentrabatter och betalning till CSN. Då skulle du få stora möjligheter att ta ledigt i långa perioder för att gå på tur.

Känns det inte fattigt att fortsätta leva som student? Det beror på inställningen, men man känner sig i alla fall rik när man tar ledigt i flera månader för att ägna sig åt sin hobby. Fortsätter du leva som en student trots höga inkomster ökar möjligheterna att låta livet ta snabba ändringar, oavsett om det handlar om att ta ledigt eller köpa en lägenhet i ett attraktivt område. Du sparar inte pengar när du lever billigt, du köper friheten att snabbt kunna ta nya val i livet.

Jag har inte fortsatt leva som en student fullt ut, men jag skriver detta för att sätta frågan om hur jag  har råd att gå på tur i ett perspektiv.

Låga utgifter på tur

Det finns två sätt att få råd med något som är dyrt. Man kan spara en stor summa pengar, men man kan också se till att utgifterna blir låga. En tälttur på ett helt år är inte dyr. Man måste komma i håg alla de utgifter man INTE har när man går på tur, bland annat:

Tält

Boendet är till stor del gratis när man är på tälttur.

Bil: Du kommer inte långt med en bil på fjället. En bil kräver försäkring, bensin, parkeringsavgifter och trängselskatter. Glöm inte att en bil även förlorar värde.

Resor: Har man ett vanligt liv tar man ibland buss, tåg och flyg. Är man ute på långtur behöver du bara göra detta till starten och från slutet.

Boende: Detta är en av de större utgifterna för många. Hyr du din bostad är det tydligt vad du skulle spara om du väljer att säga upp ditt boende och flytta ut i ett tält. Äger du din bostad måste du tänka på vad du betalar i räntor på lån, internet, el, försäkring och en mängd andra saker. Glöm inte att du förr eller senare vill renovera huset, annars måste du räkna med att det förlorar värde. Är man borta i flera månader kan man eventuellt hyra ut huset för att få inkomster under resan.

Nöjen: Att se på solnedgången är gratis. I en stad kostar det mesta pengar.

Skriv ned allt du använder pengar på under en månad och stryk alla utgifter som försvinner på tur. Du kommer se att du kanske får råd med en långtur, trots att du inte längre lever på studielån.

Posted in Läsarfråga.