Vilket objektiv bör man använda till fågelfotografering?

Fågelfotografering är för en del synonymt med dyra teleobjektiv, men är det ett måste för att fota fåglar? Om man ska köpa ett objektiv till fågelfotografering, vilket bör man välja?

Fåglar kan ofta vara svåra att komma nära. Man behöver därför ett objektiv med lång brännvidd, men inte för lång. Blir brännvidd för lång blir det svårt att hitta fåglarna i sökaren, speciellt om de rör sig snabbt. Ska du fotografera flygande fåglar kan du därför behöva en kortare brännvidd än om du fotograferar fåglar som sitter still på marken.

På grund av detta är ett zoomobjektiv ofta ett bra val vid fågelfotografering. Du kan använda kortaste brännvidden för att hitta fågeln. När du har den i sökaren kan du zooma in och ta bilder. Sitter fågeln stilla en stund? Då kan du använda längsta brännvidden för att komma nära utan att lägga tid på att byta objektiv.

Poserande fågel

Fasta objektiv har högre bildkvalitet, men begränsningarna du har med fasta objektiv kan göra att du missar bra bilder när du letar efter fågeln genom sökaren eller byter objektiv. Läs mer om fördelar och nackdelar med fasta objektiv i min objektivartikel.

Många fåglar är mest aktiva vid gryning och skymning. Det betyder lite ljus. Stora bländaröppning är därför en fördel. Dessvärre betyder det att man borde ha fasta brännvidder. Bättre sensorer de sista åren har gjort att behovet av ljusstarka objektiv har minskat, men att ha möjligheten till stora bländaröppningar är trots det en fördel.

Som du ser är valet av objektiv till fågelfotografering en avvägning mellan många olika variabler. Själv använder jag 100-400 mm med 5,6 som största bländaröppning. För mig är det den bästa avvägningen mellan vikt, pris, zoomomfång och bländaröppning.

Läs fler tips om fågelfotografering här.

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Vanliga frågor.