4 saker saker till vandringen du inte borde spara pengar på

Delar av friluftsutrustningen är dyr och det kan var lockande att köpa billigare saker. Några delar av utrustningen borde du inte spara på, i alla fall om friluftsliv är något du gör mer av än en och annan helgtur.

Utrustning som är bäst för dig är inte alltid det som är dyrast. För lättviktsvandraren är antagligen ett tiotusenkronorstält ett sämre val än ett för en tredjedel av priset. Tältens prisskillnad orsakas ofta av stormsäkerhet, det betyder ökad vikt. Den som bara tar en skidtur i skogen har liten nytta av en jacka för 5000 kronor.

Andra gånger får man viktiga funktioner om man väljer ett dyrare alternativ. Här kommer mina synpunkter om vad man borde lägga lite extra på.

Sovsäck

Det är möjligt att hitta en sovsäck för några hundra kronor som duger till fjällvandring. En sovsäck för några gusen kronor ger dig framför allt lägre vikt. En sovsäck håller länge, därför kan du slå ut kostnaden då du sparar vikt och andra fördelar över många turer.

Läs fler tips i min artikel om sovsäckar.

Vandringskängor

Ska du bara ut på en kort tur är bra vandringskängor inte så viktigt, men ska du ut på en veckas tur eller gå långt varje dag blir det något annat. Bra skor håller dig både torr och varm, i tillägg förebygger bra vandringskängor skavsår. Bra skor är viktigt, men kom samtidigt i håg att de inte håller i evighet.

Läs fler tips i min artikel om vandringskängor.

Tält

Ett tält håller länge om du köper ett av god kvalitet. Ett bra tält ger mindre kondens, står mot regn och hård vind bättre och har fler genomtänkta detaljer. Material av hög kvalitet kan ofta innebära låg vikt utan att man sänker kraven på hållfasthet.

Vad ska man se efter när man köper ett tält? Det har jag skrivit en lång artikel om.

Läger

Ryggsäck

En bra ryggsäck gör, precis som bra vandringskängor, att turen blir bekvämare. Dessutom håller den länge, precis som sovsäckar och tält. Du får därför nytta av den extra utgiften i lång tid. Skillnaden i livslängd kan vara stor mellan olika prisklasser. En dubbelt så dyr ryggsäck behöver därför inte bli dubbelt så dyr till slut.

Läs mer i Ryggsäck till tälttur.

Andra saker man inte bör spara på?

Vilken del av utrustningen man inte borde spara på är individuellt. De flesta klarar sig på ett liggunderlag för runt en tusenlapp. Har du problem med ryggen kanske du är tvungen att lägga ned dubbelt så mycket. Det kan vara det som krävs för att kunna genomföra turen.

Är det något du inte skulle spara pengar på?

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Blogginlägg.