Hur mycket gas behöver man på vandring?

För mycket gas betyder onödig vikt. För lite betyder kall mat. Hur mycket gas är lagom på vandringen?

En fråga många ställer sig är hur mycket gas man behöver på vandring. Det kan vara svårt att få grepp om som nybörjare, inte minst på grund av att det är svårt att se hur mycket gas man har kvar efter turen.

Jag brukar räkna 25 gram gas per person och dag. Då brukar jag inte behöva oroa mig för att gasen tar slut. Hur mycket gas man använder är individuellt. Du bör därför känna till en del om mina vanor innan du bestämmer dig för att det är mängden du ska ta med.

Friluftskök

Jag lagar mat i tältet om det blåser, trots det har jag ett vindskydd runt brännaren.
Jag äter ofta kall frukost. Till lunch värmer jag maten i bland, speciellt om det är dåligt väder blir det oftare bröd. Till middag blir det ofta ris eller pasta med normal koktid, inte frystorkat som bara ska blötläggas. Jag dricker inte te eller kaffe.

25 gram gas per person och dag räcker även om man inte lagar mat över elden, något jag gör när det är möjlighet. När jag vandrade på Sörmlandsleden i en och en halv månad hade jag en flaska med 450 gram gas när jag startade. När jag kom tillbaka insåg jag att det hade räckt med en mindre gasflaska. Bra väder och tillgång till ved gjorde att brännaren var oanvänd de flesta dagar.

Ta hellre med digför mycket än för lite gas på din första vandringmed gaskök. Till nästa vandring har du fått erfarenhet om hur mycket du behöver. För att veta det bör du veta hur mycket som är kvar i flaskan. Det kan du läsa !er om i mitt blogginlägg Hur mycket gas är kvar i flaskan?

Mer tips om gaskök hittar du i min artikel om friluftskök.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Vanliga frågor.