Är Lundhags och Hilleberg så bra som ryktet säger?

Läser man på friluftsforum ser man snabbt att det finns några märken som är mer omtyckta än andra. En del säger att det är en religion där ett märke dyrkas, trots att förnuftet säger att gudastatusen är oförtjänt.

Får man verkligen lika mycket för pengarna när man köper friluftsutrustning från dyra märken? En del märken har bra rykte. Är det välförtjänt?

Det är framför allt två märken som jag anser är bättre än andra: Lundhags och Hilleberg. Det är inte långt ifrån att jag har som krav att mina vandringskängor ska vara från Lundhags och mina tält från Hilleberg. Förtjänar de detta?

LundhagsLundhags Ranger

Vad gör Lundhags vandringskängor så mycket bättre än konkurrenternas? De har en grundprincip som passar svenska, blöta förhållanden. Skorna ska kunna torkas snabbt. Därför har de alltid producerat vandringskängor utan foder. Byt sockor som kan hängas på ryggsäcken och torka så är du nästan torr. Jag har skrivit mer om detta i min artikel om vandringskängor. Snabbtorkade skor är bra mot skavsår, kalla fötter och den obehagliga känslan av att ha blöta fötter.

Vi ställer allt större krav på utrustningen. Den ska vara mer komplicerad. Lundhags har anpassat sig. Numera har de skor i tre lager, till exempel Syncro. Torktiden är längre än Ranger och andra klassiska skalkängor som de fortfarande producerar, men komfort och stabilitet har förbättrats betydligt.

En  till sak jag gillar med Lundhags är att de har skomakare i Sverige. Sulan är förslitningsvara. Det kostar självklart att sula om vandringskängorna, men det är billigare än att köpa nya. Har något annat gått sönder? Om något inte kan lagas kan den delen bytas ut. God service och bra bemötande är genomgående hos Lundhags.

Hilleberg

Service får man också hos Hilleberg. Jag hade en gång några frågor om ett tält. De tog sig lång tid på att diskutera olika lösningar. OK, jag fick inte svar först på grund av att alla var ute och satte upp tält, men när jag fick tag på dem tog de sig tid.

De tält jag använt mest är Akto och Staika, men också en del andra hillebergtält har jag sovit i. Jag har använt tält från andra tillverkare, framför allt Helsport som är en norsk tältproducent. Jag har aldrig varit helt nöjd med de tälten, i alla fall inte så nöjd som med hillebergtält. Det är ofta olika detaljer som inte är som de ska. Jag har hört rykten om att Helsports tält krymper i kyla. Jag vet inte om det stämmer, men jag har slitit med att få in stängerna i stånghållaren när det varit kallt. Hade remmen som håller fast ”koppen” man ska ta ned stången i varit några centimeter längre hade det inte varit något problem, men det tänkte inte Helsport på. Jag har inte hittat liknande ogenomtänkta detaljer på något av de tält från Hilleberg jag använt.Hilleberg Akto

Hilleberg väljer också material av hög kvalitet. Med en del tillverkare måste man sätta sig in i vattenpelare och andra specifikationer, med Hilleberg kan man känna sig trygg på att man får bra utrustning.

Jag fick en kommentar på min artikel om tält att jag verkade vara för mycket hillebergian. Jag anser inte att det är tält för alla. Jag anser inte heller att alla borde använda vandringskängor från Lundhags. En del behöver inte snabbtorkande skor som håller vatten och kyla ute. Tar man bara någon enstaka tur på sommaren hittar man betydligt billigare tält som duger.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Tankar om friluftsliv.