Läsarfråga: Finns det lätta tält med sitthöjd

Att köpa tält handlar om att kompromissa. Det är svårt att göra tält som är rymliga, stormsäkra och lätta. 

Sidan innehåller annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

En som läst min artikel om tält frågade mig om tips på lätta tält för upp till två personer som dessutom har sitthöjd. Det kan verka som en möjligt kombination, men några tält klarar kompromissen bättre än andra.

Vilket tält man borde köpa beror mycket på vilken säsong och terräng man ska använda det i. Det beror också på hur lång du är.

Är du mest ute på sommaren eller i skogen där och när det är lite snö skulle jag se på ett ryggåstält, till exempel Hilleberg Rajd. Rajd har en takhöjd på 115 centimeter, men taket lutar kraftigt. Hög takhöjd får man därför bara i mitten. Vikten på 1,1 kg är inte något att klaga på.Tältplats vid en sjö

Är det risk för hård vind och snö blir det svårare. Då måste man också väga in att tältet ska vara tillräckligt hållbart för att stå mot vädrets makter, då är tunneltält och kupoltält bättre.

Det första jag kommer att tänka på är Hillberg Anjan. Anjans takhöjden är på 100 cm, är det tillräckligt? jag är normallång och upplever att jag har god marginal i taket när jag sitter i Staika som är 105 cm hög.

Kupoltält börjar komma ned i vikt, även om lättviktsalternativen inte står mot vind lika bra som de tyngre varianterna. Hubba Hubba NX 2 väger bara 1,54 kg, men har takhöjd på en meter.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Läsarfråga.