Båt, projekt eller vrak

Båt, projekt eller vrak. Ibland är det svårt att veta vad man har köpt. Det händer att båtar visar sig vara projekt och att projekt är vrak. Det är sällan det går motsatt väg. 

Häromdagen hamnade jag i stiltje. Igen. Dagen efter skulle jag till Norrtälje för att handla, det var flera saker jag behövde när jag och min pappa skulle ta en helg för att ordna några saker. Jag hade därför en tid att passa. Det var inte bråttom, hade jag hållit en knop skulle jag ha kommit fram innan solnedgången, men det gick inte i en knop. Båten låg helt stilla. Eller helt stilla låg den inte. Dyning från havet gjorde att båten gungade en del, men framåt kom jag inte. Till slut tröttnade jag på seglen som slog. De togs ned och jag låg en bra stund och i väntan på vind.

Jobbhelg. Är det mycket som ska göras? Köper man en begagnad båt måste man räkna med att del saker ska åtgärdas och anpassas till de krav man själv har på båten. Köper man en ny båt kan det bli lika mycket jobb, men tiden läggs på att installera utrustningen som inte följde med båten.

Jag har blivit avskräckt av seglingsbloggar och seglingsvloggar där de jobbar många månader heltid på att ordna båten inför långseglingar. Se bland annat den här som köpte en båt osedd och upptäckte att det växte svampar på träinredningen. Eller de här som blivit experter på att jobba med glasfiber och dessutom lärt sig hur man installerar en elmotor i en segelbåt.

Jag var fast bestämd att köpa en båt, inte ett projekt. Gränsen mellan båt, projekt och vrak är glidande och beror på vem man frågar. En del tänker att man kan spara en del pengar på att köpa ett projekt. Jag är tveksam. Jag tror många, inklusive andra köpare, underskattar kostnader för att ordna saker på båtar, bilar, hus och annat som behöver underhåll. Därmed blir priserna högra för projekt än de borde.

Jag har en hypotes om att kostnaderna man inte tänker på eller upptäcker efter köpet är proportionella med de kostnader man känner till. När man köper sin första båt eller projekt så har man dessutom begränsat med kunskap om hur man ordnar saker. Det är därför en fördel om första köpet är en båt, inte ett projekt, så man kan ta det stegvis.

Jag anser fortfarande att jag köpte en båt. Jag tror de flesta är eniga med mig. Jag hoppas den fortsätter vara så.

Dyning

Man kommer inte fram när det ser ut så här, men båten kan rulla en del.

Hare

En hare på besök.

Vass

Kvällsljus i vassnåret.

Vass

Vass

Tärna

Ser man en tärna flyga längs strandkanten kan man i lugn och ro montera teleobjektivet och sätta sig för att vänta en stund. De kommer ofta tillbaka i ett nytt försök att hitta fisk.

Tärna

Vart flyger fåglarna? Dit näbben pekar. Den som kom på den gamla gåtan har nog aldrig sett en tärna.

 

Söderarm

Månen går upp över Söderarm.

Sjömärke

Solnedgång i ytterskärgården.

Sjömärke

Månsken i ytterskärgården.

Månsken

Månsken

Fartyg

Det är tät trafik av kryssningsfartyg ut från den norra delen av Stockholms skärgård.

Posted in Förberedelser inför segeltur, Segeltur.